erd_foter

Érden ül össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

erd_foter

Érden ül össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Érden tanácskozik csütörtökön a hazai önkormányzati szféra vezetőinek egy jelentős része: január 13-án városunkban ülésezik a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége, továbbá a Polgárok Házában tartja meg szakmai találkozóját a MÖSZ tavaly ősszel létrehívott Budapesti Agglomerációs Tagozata.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rendszerváltást követően, 1990-ben alapított Szövetség – amelyet elnökként Gémesi György Gödöllő polgármestere, illetve társelnökként Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere és Eszes Béla Jánoshida polgármestere irányít – az egyik legfontosabb önkormányzati szervezet, amelynek 36 éve kiemelt célja a magyar helyhatóságok érdekeinek összehangolása, azok képviselete és védelme különösen a mindenkori kormányzattal folytatott egyeztetések során. A MÖSZ-nek – amelyhez Érd Megyei Jogú Város 2007-ben csatlakozott – több mint 300 tagja van. 

A csütörtöki találkozón kiemelt téma lesz a kormányzati forráselvonások mellett az agglomerációs települések speciális helyzete, különös tekintettel a Budapest vonzáskörzetébe tartozó, évről évre gyarapodó lakosságszámú települések finanszírozása, bővülő feladatkörei és az egyre több gondot okozó közlekedési kérdések. De napirenden lesz az építéshatósági jogkörök visszavétele is, amelyek nélkül ezek a dinamikusan bővülő városok és községek képtelenek mederben tartani az agglomerációban jellemző ház- lakás- és társasházépítési hullámot.

 „Évek óta téma az agglomerációs polgármester kollégáim körében, hogy milyen komoly infrastrukturális fejlesztésekre szorulunk, ám érdemi jogkörök és pénzügyi támogatás nélkül ezeket nagyon nehezen tudjuk megvalósítani. Elég csak arra gondolni, hogy miközben Érden rövid idő alatt, a lakosság lélekszámának növekedésével egy időben kilőtt a gépkocsik száma, az útjaink több mint fele még mindig nincs leaszfaltozva. Mivel a kormány ebbéli támogatására idén sem igazán számíthatunk, legalább a számukra elérhető uniós források lehívásában érdemes az önkormányzatoknak egyeztetniük, együttműködniük, tapasztalatokat cserélniük. Ezért is fontos, hogy most Érd látja vendégül a hazai polgármesterek egy jelentős részét” – nyilatkozta lapunknak Csőzik László polgármester.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email