22_03_29_erdmost_nincskep

Véget ért a karácsonyi ünnepkör

22_03_29_erdmost_nincskep

Véget ért a karácsonyi ünnepkör

Január hatodikán van vízkereszt napja, amely egyúttal a karácsonyfa lebontásának ideje is, de ez a nap az egészen húsvétig tartó farsangi időszak kezdő időpontja is. Az ünnephez számos szokás tartozik, amelyek közül már csak a karácsonyfa leszedése él.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokan vízkereszt után azonnal igyekeznek megszabadulni feleslegessé vált karácsonyfáiktól, így aztán ilyenkor az utcán megszaporodik a kitett tűlevelűek száma. Az ÉTH előre ütemezetten, január 15. és 29. között szállítja el a kerítések elé kihelyezett karácsonyfákat Érd, Diósd, Tárnok és Sóskút településeken.

Ezen a napon szállhatunk fel utoljára a BKK díszesen kivilágított járműveire. A fényekkel feldíszített trolibuszok és villamosok az ünnepek alatt szinte majdnem minden vonalon megfordultak, a forgalmasabb helyen közlekedő járatokon pedig többször is találkozhattak vele az utasok. Az utolsó villamosok 15 órakor indulnak.

Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat – Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt – megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat.

Ilyenkor került sor a házszentelésre is. A házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól.

Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek is. Ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is.

Az utóbbi években egyébként ismét előtérbe került, erősödött a házszentelés hagyománya.
 
A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email