22_03_29_erdmost_nincskep

Lejárt tartozás: tartós csapda

22_03_29_erdmost_nincskep

Lejárt tartozás: tartós csapda

A lejárt tartozás nem csak szegénységbe sodorhatja az embert, hanem olyan magatartást is előhív, ami aztán tartósítja is ezt az állapotot. Nem vállal bejelentett munkát és nem nyit bankszámlát, hogy ne vonhassák belőle a tartozást – derül ki egy kutatásból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

helyben.hu

A kormány tolja maga előtt az újból éleződő hitelválságot: karácsonykor jogszabállyal késő őszi mértéken fél évre rögzítette a felvett banki hitelek kamatait, miközben utóbbiak már többszörösükre emelkedtek. Ez azoknál okozna drámai helyzetet, akiknek nincs három, öt, tíz évre vagy akár a teljes futamidőre rögzítve a kamata (a meglévő jelzálogszerződések mintegy harmada ilyen).

Egy ilyen cunami hatásait jól ismerjük a 2010-es évekből. Társadalomkutatók a közelmúltban azonban azt vizsgálták közel félezer borsodi családban, hogy milyen következményekkel jár, amikor a nagy összegű tartozás már végrehajtói fázisba került. Röviden: a triviális egészségromlás mellett a büntetőkamatokkal megnövelt, reménytelen nagyságúvá duzzadt adósság miatt sokan arra rendezkedtek be, hogy bujkálnak a behajtás elől, nem vállalnak bejelentett munkát, nem nyitnak bankszámlát. 

Azok közül, akiknek van lejárt tartozásuk, alig 13 százaléknak van bejelentett munkája, míg a többiek között 45 százaléknak. Az ilyen családok 18 százalékában fordul elő, hogy azért nem vállal legális munkát, 21 százalék pedig nem nyit bankszámlát, hogy ne tudják levonni a tartozást. Minden harmadik a folyamatos félelem, stressz miatt egészségének romlásáról számolt be. Az élet minden területén jól láthatóan rosszabb életminőség bontakozik ki: 63 százalék nem jár közösségbe (45 százalék a lejárt tartozással nem rendelkezőkből), 65 százalék gyakran fáradt (46 százalék), hattizedük gyakran ideges (36 százalék), majdnem minden második sokszor letört, reményvesztett (az adósság nélkülieknek csak bő ötöde), ezzel szemben csak harmaduk gyakran vidám, energikus (61 százalék a másik csoportban).

A korrekciós modellszámítások azt eredményezték, hogy a lejárt tartozás 14 százalékkal csökkenti a bejelentett munka esélyét, és kilenc százalékkal a bankszámlanyitásét. A társadalmi közegbe nyújt betekintést, hogy a válaszok alapján a bejelentett munka hiánya és a hitel nem törlesztése a legkevésbé elítélt magatartás ebben a helyi közvéleményben. A legelutasítottabb az utcán veszekedés, ordibálás és a drogfogyasztás.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email