diosdisuli_spethgezafb_210413

Ezek az utcák újulhatnak meg idén Diósdon

A nagyszabású iskolabővítési projekt mellett folytatódik az aszfaltozási és járdaépítési program Diósdon, ahol egy térfelügyeleti rendszer kiépítését is elindították. 2022-ben a fásítási programot is folytatnák, illetve egy újabb bölcsőde építése is a tervek között szerepel.

A koronavírus-járvány a diósdi mindennapokra is rányomta bélyegét, de mint Spéth Géza polgármester az Érd FM 101.3-nak elmondta, ennek ellenére sikerült néhány olyan dolgot elindítaniuk vagy elkészíteniük, amik a helyi lakosok életminőségét javítják.

„A működés biztosítható, finanszírozható volt, amellett, hogy azért némiképp minket is sújtott az elvonás”

– húzta alá Spéth Géza.

A diósdi polgármester kiemelte az Eötvös iskolával kapcsolatos beruházást, ahol földterületeket vásárolt és sajátított ki az önkormányzat. Az állami támogatásból megvalósuló intézménybővítés becsült értéke 10,5 milliárd forint, amibe az új tornaterem, nyolc szaktanterem, koncertterem, ebédlő, parkoló és egyéb más olyan létesítmények is beletartoznak, melyek a meglévő épülettel együtt egy teljes funkciót lefedő komplexumot hoznak létre.

Spéth Géza beszélt arról is, hogy az iskola bővítése miatt a városgazdálkodással foglalkozó szervezetnek egy új telephelyet kell kialakítani, ami százmilliós nagyságrendű beruházás lesz. A polgármester reményét fejezte ki, hogy 2022-ben el is kezdődik az iskola építése, ezért az új telephely létrehozása is egyre sürgetőbb feladattá válik.

A városvezető beszámolt róla, hogy folytatták az aszfaltos utak felújítását, melyre 2020-ban és 2021-ben is nyertek forrást, de a település adóerő-képessége miatt ehhez 35 százaléknyi saját forrást is kellett hozzátenniük, ennek köszönhetően két év alatt 12-13 ezer négyzetméteren újultak meg a korábbi aszfaltos utcák Diósdon.

Spéth Géza ismertette, elindították egy térfelügyeleti rendszer terveztetését is, amelyre már az engedélyek is megvannak és a pályáztatás is eredményes volt, így 2022-ben tizenhat ponton kezdődhet el a rendszer kiépítése. Hozzátette, emellett a Belügyminisztériumhoz egy másik pályázatot is beadtak, hogy még több kamerát telepíthessenek.

„Nyertünk 174 millió forint támogatást útépítés céljára, amihez hozzá kell tennünk 44 milliót, ahhoz, hogy tíz utcánkban szilárd burkolatú út épülhessen. A Bajuszfű utca egy szakasza Érddel közös, ezért abban az esetben a polgármester úrral tartottunk egy megbeszélést, hogy ebbe Érd az utca tulajdonjogával arányosan beszálljon. A Cinege utca, a Sajó utca, a Vadrózsa köz, a Csaba utca, a Szarvas utca, a Darázs utca, Pelikán utca, a Varjú utca és a Héja utca az, amelyek az első ütemben megépítésre kerülnek”

– fogalmazott Spéth Géza, megjegyezve, a következő évre is tervezik az útprogram folytatását.

Beszélt arról is, elindítottak egy járdaépítési programot, melynek első ütemében a 7-es út melletti járdaszakaszokat valósították meg, ezen kívül a Diófa sor utcával párhuzamosan és a Kőbányai útnál is terveztettek egy-egy szakaszt, de a ciklus folyamán minél több járdát szeretnének felújítani és megépíteni.

Spéth Géza kiemelte, 2022-ben a legfontosabb beruházások közé tartozik a 2021-ben elkezdett fásítási program, de csak a meglévő fejlesztések függvényében tudják kijelölni a területeket. Az iskola bővítésének folytatása mellett szintén hangsúlyos projekt a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése, illetve a XXII. kerülettel és az Érddel közös utcák esetén pedig szeretnének együttműködést kialakítani, hogy ezen utcák lakói se szenvedjenek hátrányt.

Diósd polgármestere elmondta, a helyi Polgármesteri Hivatallal is szeretnének kezdeni valamit, de terveik között szerepel egy újabb bölcsőde építése, melynek előkészületei jelenleg is zajlanak.

 

További cikkeink

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai

További cikkeink

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén
A budaörsi rendőrök kérnek segítséget egy sofőr azonosításához, aki balesetet okozott, majd elhajtott a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email