22_03_29_erdmost_nincskep

Az új évtől szigorodik az állatvédelmi törvény

22_03_29_erdmost_nincskep

Az új évtől szigorodik az állatvédelmi törvény

Január 1-jén lép életbe az állatvédelmi törvény szigorítása. Dr. Barabás Emőke az Érdi Polgármesteri Hivatal Lakosság-szolgálati irodájának hatósági csoportvezetője az Érd FM 101.3-nak elmondta, a törvény elsősorban a büntető törvénykönyv rendelkezéseit érinti, nem a jegyzői hatáskörökön változtat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Barabás Emőke részletezte, a BTK-ban számos minősített esettel bővült a szabályozás, mint például az állat különös szenvedésének okozása, a több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó állatkínzás vagy az, ha valaki nyilvánosság előtt végzi az állatkínzás bűncselekményét.

Az új rendelkezésbe emellett bekerült az állatviadalok szervezésével kapcsolatos szigorítás. Ezzel kapcsolatban a csoportvezető hangsúlyozta, eszerint nem csak a viadalok szervezőit, hanem a résztvevőket is büntethetik.

Dr. Barabás Emőke beszámolt arról is, újdonság, hogy már azt is büntetik, ha valaki méreggel próbálja kioltani az állat életét. Megjegyezte, a mérgezési kísérletet emellett természetkárosítás bűntényi tényállásához is bevették, mert a méreg nem csak az állatban, hanem a környezetben is maradandó károsodást okozhat.

A csoportvezető kitért arra is, hogy az új állatvédelmi törvény a szaporítói tevékenységet is szabályozza. Elmondta, az új törvény szankciói is súlyosabbak, mint az eddigiek, emellett olyan cselekményeket is büntet, amiket eddig nem.

2022-től már a mérgezési kísérlet miatt is lehet feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen. Dr. Barabás Emőke ismertette, az ügyekben eljáró hatóság a rendőrség lesz, de a járási hivatal és a jegyző szerepe is kibővül, így akit bíróság tilt el az állattartástól, azt a közigazgatási szankciós nyilvántartásba fel kell venniük.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email