eletfa2_211220

Kacifántosok angyalai

Több civil szervezet és jótékony magánszemély összefogásával kapnak ajándékot a nehéz helyzetben élő, sérült gyermeket nevelő családok. A gyerekjátékok mellett tartós élelmiszerrel lepik meg a szülőket, akiknek ez hatalmas segítség, hiszen sokan a rezsit is épphogy fizetni tudják.

Negyedik éve már, hogy az Életfa Csoport Egyesület tizenöt tagcsaládot támogat tartós élelmiszerrel, ajándékokkal, egyéb felajánlásokkal. Ami minden családban közös, hogy sérült gyermeket nevelnek. „Ők jellemzően egykeresős háztartásokban élnek, hiszen az édesanya általában nem tud munkát vállalni a beteg gyermeke mellett, pedig egy-egy kacifántos gyermeket nevelő család háztartási költségei jóval magasabbak, mint ott, ahol a családtagok egészségesek. Egyrészt a sérült gyermeknek szüksége van fejlesztésre, ami nem kis összeg havonta, emellett sajnos nagyon gyakran speciális étrendre, táplálékkiegészítőkre szorul, ami jellemzően nagyon drága” – mondta lapunknak Ömböli Ágnes, az egyesület elnöke.

„Az ajándékokat nem mi vásároljuk meg, hanem azok a civil szervezetek, amelyekkel kapcsolatban állunk. Egymást segítjük, támogatjuk, amit nagyon fontosnak tartok. Idén a tartós élelmiszert a Tündérpakk Alapítványtól kapjuk, és a Kincses óvodába járó apróságok szülei is gyűjtöttek a számunkra. A Civil Licit utolsó napján befolyt összegből is tartós élelmiszert vásárolunk a tagcsaládjainknak. Játékokkal, ajándékokkal a Szeretetcsomag civil kezdeményezésnek köszönhetően tudjuk meglepni őket, és egy diósdi cipősdoboz-akción keresztül is segítenek nekünk jószándékú emberek. Így tizenöt család harminc gyermekének tesszük boldogabbá a karácsonyt. Az adományozók nagylelkűek, minimum tízezer forint értékben mindenki kap valamilyen meglepetést, de vannak olyan felajánlók, akik ennél jóval magasabb összegben támogatnak. Olyan családoknak segítünk, ahol a rezsiköltséget is nehezen fedezik, a tűzifára, fűtésre is épphogy elegendő a bevételük, ezért számukra az, hogy ekkora összegben kapnak ajándékot a gyerekek, hatalmas dolog. Nekünk pedig jó átélni, hogy milyen sok ember mozgósítható egy jó ügy érdekében, hiszen egyedül, a sérült gyermekek szüleiből alakult civil szervezetként mi ezt nem tudnánk előteremteni, csak így, széles körű együttműködéssel” – hangsúlyozta Ági.

Mint mondta, az lenne a jó, ha a segítség nem csak az év egyetlen időszakára korlátozódna, hiszen a sérült gyermeket nevelő, egykeresős családoknak mindenkor nagyon jól jön a támogatás. „Ismerjük a tagcsaládjainkat, hogy milyen helyzetben élnek, mire van szükségük, ezért hatékony így, helyi szinten segíteni” – tette hozzá.

A tizenöt megajándékozott között volt Pendert Imike és édesanyja, Évi. Nagyon nehéz helyzetben élnek: Imike nagykorú lett, beszüntették a családi pótlék folyósítását, az édesanyának pedig ez az összeg égetően fontos, hiszen most csak a GYOD-ot (gyermekek otthongondozási díja) kapják. Kereső a családban nincs, Imikét Évi neveli. Ráadásul a már nagykorú, ám súlyos értelmi, fizikai sérüléssel élő fiú gondnokság alá helyezése több mint egy éve húzódik, és amíg le nem zárul, az édesanyja nem adhat be semmilyen kérelmet, hogy Imike plusz ellátásban részesüljön. A civilek viszont segítenek: a Jótékonysági Sütilicit Érd csoport komoly összeget gyűjtött a számukra, ebből a pénzből Évi új mosógépet vett a tönkrement helyére, és gyümölcsöket, vitaminokat, étrend-kiegészítőket vásárolt Imikének. „Nagyon jól jött az Életfa tartósélelmiszer-adománya, már csak azért is, mert Imikével nehéz boltba járni, ráadásul a vírusveszély miatt nem szívesen mozdulunk ki otthonról. Ezért aztán duplán, sőt triplán segítség az élelmiszercsomag” – tette hozzá Évi. Az adományozók jóvoltából még több adomány követi ezt az elkövetkező napokban. 

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email