22_03_29_erdmost_nincskep

Fények a novemberi sötétben

22_03_29_erdmost_nincskep

Fények a novemberi sötétben

Márton-napi lámpás felvonulást tart november 11-én az Érdnyugat Egyesület, 12-én pedig a Szikra Tehetséggondozó Egyesület. Mindkét programra szeretettel várják a csatlakozókat. A lámpást senki ne hagyja otthon, és szükség lehet bögrére is, az Érdnyugat ugyanis megvendégeli a résztvevőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A lámpás felvonulás szokása Németországban terjedt el, onnan került át Magyarországra és Érdre, és számos óvodában, iskolában meghonosodott. Ez a hagyomány is Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A vírusveszély miatt már tavaly is elmaradtak ezek a rendezvények, idén viszont ha nem is intézményi, hanem magánszervezésben, de lesz felvonulás: 

az Érdnyugat Egyesület csütörtökön 18 és 20 óra között várja a résztvevőket a Festő és Esztergályos utca sarkán, ahonnan a napközis tábor épületéhez sétálnak a lámpásokkal. Itt teával, kakaóval és kaláccsal vendégelik meg őket a szervezők, akik kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal bögrét. 

Az esemény IDE kattintva érhető el. 

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület a főtéren, november 12-én tart felvonulást a csoportjaikba járó gyermekeknek, de a csatlakozókat is szeretettel várják. 

November első két hetében a Szikra Tehetséggondozó Egyesület összes csoportja elkészítette a Márton napi lámpást,amivel november 12 én, pénteken vonulnának fel a főtéren. 18 órától várják a csatlakozókat a Márton napi felvonulásukra. 

Az eseményről bővebben itt olvashatnak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email