22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért fontos takarékoskodni

22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért fontos takarékoskodni

Október a takarékoskodás hónapja volt. Ez alkalomból Stefánek Dávid, pénzügyi tanácsadóval beszélgettem arról, hogy miért fontos a takarékoskodás már fiatal korban, hogyan kezdjünk hozzá, és hogyan neveljük gyermekeinket játékosan pénzügyi tudatosságra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy szükségünk van megtakarításra, arra, hogy félretegyünk némi pénzt. A fő kérdés inkább az, hogy manapság van-e annyi bevétele az embereknek, hogy abból félre tudjanak tenni.

Az a tapasztalahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy van olyan három gyerekes anyuka, aki nem keres túl jól, de félre tud tenni és létezik olyan is, aki 500.000 Ft-ot keres vagy még többet és nem tudja megmondani, hogy hova tűnt el a pénze hónap végére. Tehát ez szerintem egy egyszerű döntés kérdése. Egyszerűen azt kell eldönteni, hogy én hónap végén abból költök, ami marad a megtakarításaim után, vagy elköltöm az egészet és „nem fizetem ki magamat.” A legegyszerűbb az, ha előbb „kifizetetjük magunkat”, vagyis félreteszünk hónap elején egy bizonyos összeget, amihez aztán nem nyúlunk, és a többit elkölthetjük.

Van tehát egy bizonyos réteg, aki szereti szórni a pénzt. De mit tehetünk azért, hogy a következő generáció már tudatosabban álljon a pénzügyeihez?

Én azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy még mindig hiányzik a pénzügyi tudatosságnak az oktatása az iskolákból. A legtöbb gyermek egyébként szerintem otthonról hozza azt a mintát, hogy hogyan áll a pénzhez és a takarékoskodáshoz, és azt a mintát fogja követni, amit lát. A saját gyerekemnél is azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy beszélhetek én akármit, ha nincs mellette a példamutató cselekedet. Vagyis gyerekkorban kell ezt igazán elültetni a fejükben.

Az, hogy egy szülő zsebpénzt ad a gyermekének, amit aztán be kell osztania egy hónapra, az segítheti ezt?

Igen, és sok mindenre megtaníthatja a gyermeket. A kamatos kamat például az egyik alapkoncepció, amit mi is alkalmazhatunk. Minél több pénz kamatozik benn, annál jobb a hozama, ezt az egyszerű összefüggést kell megérteni. Van egy nagyon szimpatikus módszer a zsebpénzbeosztásnál. Van X Ft zsebpénze a gyermeknek és azt mondom neki, hogy ha a felét, visszaadja akkor két hónap múlva mondjuk nem 1000 forintja lesz nálam, az „Apa Bank”-ban, amennyit visszaadott, hanem mondjuk 1100 Ft.

Mennyire fontos már fiatalkorban gondolni a jövőnkre és mit látsz magad körül?

Egyértelműen fontos és egyébként én azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy egyre tudatosabbak a fiatalok ezekben a kérdésekben. Persze ez adódhat az utóbbi években történt lakáspiaci bummból, mert egész egyszerűen egy normál méretű panellakás itt, az agglomerációban 30 millió Ft körül van. Ezt fiatalon – ha az ember nem örököl nagyobb összeget – akkor csak megtakarításból és hitelből tudja összerakni.

És azt sem tudjuk, hogy mondjuk a mi korosztályunknak lesz-e a nyugdíja. Erre is gondolnunk kell?

Természetesen. Fontos tudni, hogy 2011 óta, amióta módosították az Alaptörvényt, már kötelező szülőtartás van. Ezenkívül a KSH adataiból is látszik, hogy egy elöregedő társadalomban élünk és ehhez hozzá jön, hogy olyan nyugdíjrendszerünk van, hogy amit mi ma befizetünk járulékként, azt ki is fizetik az arra jogosultaknak, vagyis egyáltalán nem tartalékol a rendszer. Mindenképp érdemes arra gondolni, hogy hogy nyugdíjas éveinkben is tudjunk gondoskodni magunkról.

Milyen apró trükkök vannak arra, hogy egy kis pénzt félre tudjuk tenni? Érdemes például azzal kezdeni, hogy a kétszázasokat bedobáljuk a perselybe?

Ezt mi is csináljuk, én sem szeretem, ha az apró ott van a pénztárcámban, de ebből maximum karácsonyi ajándékot tudsz venni, vagy lesz egy kis költőpénzed. Az is a baj ezzel, hogy ez különösebben nem kiszámítható és inkább ez is egy játékos módszer. Viszont már a hazai bankoknál is megjelent, hogy be lehet állítani, hogy a bankkártyás költéseink bizonyos százalékát tegye át egy másik számlára. Ez egy nagyon szimpatikus módszer, mert ez gyakorlatilag észrevétlenül történik mindez. Fontos megjegyzi, bármilyen módszert is választunk a takarékoskodásra, ne essünk abba hiába, hogy mindig csak 1-2 évre gondolkozunk, mert akkor egyszer csak ezt vesszük észre, hogy mindjárt itt a nyugdíj, én pedig mindig csak a legjobb telefonra tettem félre.

Mit látsz a legnagyobb problémának ma hazánkban a pénzügyeinket illetően?

A lakosság hitelállománya folyamatosan növekedik, napról napra élnek az emberek, van sajnos egy réteg, amelyik nem tud mást csinálni. A magyar lakosságnak körülbelül a 80 százaléka nem rendelkezik nagyobb megtakarítással, mint egy-két hónapnyi likvid tartalék.  Ez elég súlyos szám, van min változtatni. Az első és legfontosabb, hogy legyen 3-6 havi tartalék, vagyis a család havi kiadásait ennyi ideig fedezni tudjam. Persze itt vannak kockázatok, amiket le lehet védeni biztosításokkal. Amikor lerakta az ember az alapokat, utána lehet belemenni az egyéb megtakarításokba.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email