22_03_29_erdmost_nincskep

Ne tegyünk rossz fát a tűzre!

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne tegyünk rossz fát a tűzre!

Az elmúlt napokban többször felhívta a figyelmet a romló légminőségre a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Százhalombattát az egészségtelen kategóriába sorolták, de a szomszédos településen kívül még számtalan másik kapott rossz minősítést. Figyeljünk oda, mivel tüzelünk, és ne égessük az avart!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A légminőségi adatokról és a rossz levegőminőség következményeiről már írtunk a napokban. A rossz hív, hogy javulás nem várható, ahogy a meteorológiai előrejelzésekből látható, mi magunk viszont tehetünk azért, hogy megóvjuk egészségünket: ne fűtsünk hulladékkal, és ne égessük el a zöldhulldékot! (Ez utóbbi Érd területén amúgy is tilos, erről többek közt itt írtunk.) 

Mivel ne fűtsünk? 

Ne kerüljön az égéstérbe rongy, gumi, műanyag, színes vagy fényes reklámújság, festett, lakkozott fa vagy bútorlap, mert ezek elégetésekor több korom rakódik le a kéményben, tönkre teszik a tüzelőberendezést, a bennük található káros melléktermékek, mérgező, rákkeltő anyagok a levegőbe és a hamuba kerülnek, veszélyeztetve az egészséget és a környezetünket. Az elszurkosodott korom begyulladását közvetlenül kiválthatja, ha hirtelen elégő tüzelőanyagot – fenyőfatűlevél, gyaluforgács, dióhéj stb. – használunk. Az izzó parazsat tartalmazó tűztérbe tilos nagy mennyiségű tűzifát betenni, mert nem lehet az ehhez szükséges mennyiségű levegőt biztosítani, ami elégtelen égéshez, rosszabb esetben robbanásveszélyhez vezethet. A tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így saját otthonunk levegőjét is megmérgezzük.

Fontos, hogy meghatározott időszakonként ellenőriztessük kéményeinket, tüzelőberendezéseinket. A témáról itt, itt és itt írtunk bővebben.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email