klimavaltozas

„A klímaválság ránk rúgta az ajtót”

Október 20-ig várják a lakosság véleményét Érd klímastratégiájáról, amely mindent behálóz, hiszen a klímaváltozás éppúgy érinti az intézményeket, az infrastruktúrát vagy a szervezetek működését, mint az egyszeri lakost.

Mint beszámoltunk róla, nemrég elkészült Érd klímavédelmi stratégiája, amelyről a város közgyűlése október 28-án is tárgyalni szeretne, azután, hogy a lakosok és a bizottságok is megismerték, illetve véleményezték annak tartalmát, ezért kérik a lakosságot, aki teheti, írja meg véleményét a palko.zsolt@erd.hu e-mail címre!

A klímavédelmi stratégia dokumentuma ide kattintva érhető el!

Mint Tetlák Örs alpolgármester hangsúlyozta, a klímastratégia egy reagálás az Európai Unió és a magyar állam vállalásaira, amelyek arról szólnak, hogy 1999-hez képest 2030-ra 40%-kal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig az EU elérje a klímasemlegességet, azaz ugyanannyi elnyelőképesség legyen, mint amennyi kibocsátás.

„Ezzel van minden egyes településnek, régiónak és minden háztartásnak is tennivalója”

– húzta alá Tetlák Örs, hiszen a klímaváltozás mindenkit érintő probléma, amelyért közösen kell tenni.

„A klímaváltozás, a klímaválság ránk rúgta az ajtót, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Illetve mégis, mert szakértők azt mondják, az utolsó évtizedben vagyunk, amikor még érdemben tehetünk a klímaváltozás káros hatásainak kompenzálása, vagy csökkentése érdekében”

– fogalmazott az alpolgármester.

A város klímastratégiájával kapcsolatban Tetlák Örs elmondta, valamivel több, mint két tucat beavatkozási területet nevesít, mint a távhőrendszer fejlesztése, a zöldfelületek növelése, a közösségi és kerékpáros közlekedés preferálása, jobbá tétele, az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés vagy a vízgazdálkodási rendszer.

„Ez egy intézkedési terv, egy menetrend, amivel kénytelenek leszünk minden egyes döntésünkkel foglalkozni, a város valamennyi stratégiájában, intézkedési tervében és minden városvezetői tervezésnél meg kell jelennie”

– húzta alá.

A stratégiában szerepel egy monitor rendszer, melynek köszönhetően a városvezetés időről időre konkrét eredményeket kap például a levegő minőségéről, de az eredmények alapján több koncepciót is felül tudnak vizsgálni. Egy ilyen rendszer kiépítése már jelenleg is zajlik, hiszen több óvodában már felszerelték a légszennyezettségmérőket, ezeknek köszönhetően pedig a városlakók is tudni fogják, Érd bizonyos pontjain milyen minőségű a levegő.

„Bízom benne, hogy a helyreállítási alapban vagy a következő uniós költségvetési ciklus pályázatai számos klímatudatos és klímabarát fejlesztésre fog lehetőséget kínálni a város számára is”

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Tetlák Örs beszámolt róla, a klímastratégiát is tartalmazó KEHOP-os pályázatnak a része egy szemléletformáló kampány is, melynek közbeszerzése a napokban is zajlik, annak kihirdetése után pedig a városvezetés is egy komoly kampányba kezd bele.

A klímavédelmi stratégia dokumentuma ide kattintva érhető el!

Azt kérik a lakosságtól, aki teheti, véleményezze a dokumentumot, véleményét pedig küldje el a palko.zsolt@erd.hu e-mail címre vagy írja meg a Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület közösségi oldalára, melyet ide kattintva érhet el!

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email