klimavaltozas

Véleményezze Érd klímastratégiáját!

Nemrég elkészült Érd klímavédelmi stratégiája, amelyről a város közgyűlése október 28-án is tárgyalni szeretne, azután, hogy a lakosok és a bizottságok is megismerték, illetve véleményezték annak tartalmát, ezért kérik a lakosságot, aki teheti, írja meg véleményét!

A Kürti Lívia geográfus, tanársegéd, Dr. Lakatos László egyetemi docens, agrometeorológus, Prof. dr. Mika János, egyetemi tanár, meteorológus és Dr. Patkós Csaba, egyetemi docens és geográfus által készített 85 oldalas dokumentumból kiderül többek között, milyen stratégiai kapcsolódási pontok vannak a nemzeti stratégiai dokumentummal, illetve a megyei fejlesztési stratégiával, elemzik és értékelik a klímavédelmi helyzetet, klímavédelmi jövőképet, stratégiai célrendszert és intézkedéseket fogalmaznak meg, illetve részletezik a megvalósítás pénzügyi és intézményi feltételeit és eszközeit is.

Mint a dokumentumban olvasható, a klímaváltozás korunk legfontosabb globális kihívása, amelyben az önkormányzatok szerepe is megkérdőjelezhetetlen. Szükséges foglalkozni a társadalom tájékoztatásával, szemléletformálásával, a települések, intézmények, szervezetek és a lakosság felkészülésével, felelősségvállalásával az egészség védelme és a természeti vagy anyagi károk megelőzése, mérséklése érdekében.

A dokumentum tartalmazza a város szempontjából releváns természeti, társadalmi, infrastrukturális és gazdasági problémakörök rövid leírását. Megállapították, hogy Érden az infrastruktúrában bekövetkező káresemények (viharkárok, az utak felfagyása) és a levegőminőség jelentik a legfőbb kihívást, illetve az allergén növények és állatok, valamint kisebb mértékben a hőhullámok is megjelennek a jövő várható kihívásai között.

A jövőalkotó részben Érd jövőképét három időbeli dimenzióban, rövid- közép- és hosszútávon fogalmazták meg, melyek egymásra épülnek. Olyan elképzeléseket tartalmaz, mint a mitigáció (energiahatékonyság és megújuló energiák, nyelő felületek), az adaptáció és a szemléletformálás. A város gazdaságfejlesztési elképzeléseit fenntarthatósági szempontokkal gazdagítva megfogalmazásra került egy helyi zöld klaszter létrehozásának szükségessége is.

A dokumentum készítői a célkitűzések megfogalmazásakor igyekeztek igazodni a Pest megyei Klímastratégia célrendszeréhez is. A dekarbonizáció mértékét a 2018-as bázisévhez képest 2030-ig 40%-ban, míg 2050-ig 100%-ban állapították meg. A célok teljesítéséhez legnagyobb mértékben a lakossági és közületi, épületekhez kapcsolódó energiafogyasztást kell csökkenteni, ugyanakkor Érd MJV sajátossága, hogy a közlekedés az átlagnál jóval több üvegházgáz kibocsátásáért felel, így az ebben való előrelépés is elengedhetetlen.

A város adottságainak különösen specifikus intézkedések a következők:

 • A távhőrendszer fejlesztése
 • ÜHG elnyelő zöldfelületek növelése a településen
 • SECAP kidolgozása Érd MJV-ban
 • A közösségi közlekedés optimalizálása
 • Kerékpáros közlekedés feltételeinek a javítása
 • Az alternatív hajtásmódok terjesztése a közlekedésben
 • A lakossági hulladék újrahasznosítási arányának növelése
 • Az üveghulladék gyűjtésének és újrahasznosításának a kialakítása
 • Mérőállomás-rendszer telepítése a városban
 • Komplex vízgazdálkodási rendszerek kialakítása
 • Biztonságos ivóvízellátás biztosítása
 • Klímaváltozáshoz alkalmazkodó mező- és erdőgazdaság kialakítása
 • A kerékpár használat népszerűsítése a lakosság körében

A klímavédelmi stratégia dokumentuma ide kattintva érhető el!

Azt kérik a lakosságtól, aki teheti, véleményezze a dokumentumot, véleményét pedig küldje el a palko.zsolt@erd.hu e-mail címre vagy írja meg a Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület közösségi oldalára, melyet ide kattintva érhet el!

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email