22_03_29_erdmost_nincskep

Új közlekedési koncepció Diósdon

22_03_29_erdmost_nincskep

Új közlekedési koncepció Diósdon

Az agglomerációban végbement költözési hullám és a növekvő forgalom miatt új közlekedési koncepció felállítását tervezik Diósdon, melynek két fő pontja az áthaladó forgalom csökkentése és a településen belüli sebesség csökkentése, a forgalomcsillapítás – számolt be Spéth Géza polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint írja, a projekt több ütemben valósul meg, elsőként a Pillangó utcát és környékét, illetve az Árpádház-lakóparkot érintő Törökbálint–Érd átmenőforgalmat csökkentenék. Eszerint

a Pillangó utca teljes körzete lakó-pihenő övezet lesz, ahová csak az ott lakók és az oda érkezők hajthatnak be.

Itt az úttesten kijelölt járdát, illetve forgalomcsillapító virágtartókat helyeznek ki, míg

az Árpádház Lakópark teljes területe lakó-pihenő övezet, ahová szintén csak az ott lakók és az oda érkezők hajthatnak be, az átmenőforgalom tilos.

Spéth Géza azt kéri, a megváltozott forgalmi rend miatt a közlekedők legyenek körültekintőek és tartsák be a szabályokat.

A következő ütemben a város többi területén felmerülő közlekedési problémákat oldják meg, mint például a Homokbánya út–Petőfi Sándor utca–Völgy utca kereszteződése, a városközpont belső átmenőforgalma és Sashegy közlekedési problémái.

A lakó-pihenő övezet részletes szabályai:

„Lakó-pihenő övezetbe – a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtáblától a „Lakó-pihenő övezet vége” jelzőtábláig terjedő területre – csak a következő járművek hajthatnak be:

  • kerékpár,
  • az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
  • az ott lakók és oda költözők költöztetését végző tehergépkocsi,
  • az oda látogatókat szállító autóbusz,
  • az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,
  • az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen,
  • a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű és annak vezetője.
  • A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.
  • A lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára.

Ha az úton járda nincs:

  • a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják,
  • járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.”

– közölte Spéth Géza, Diósd polgármestere közösségi oldalán.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email