22_03_29_erdmost_nincskep

„Minden projektért megküzdünk”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Minden projektért megküzdünk”

A Modern Városok Program, a költségvetés és a HÉSZ módosítása, a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum sportlétesítményeinek működtetése, az iskolai körzetek átalakításának szükségessége, és még számos más fontos ügy napirendre került a közgyűlés csütörtöki ülésén. Összefoglalónkat olvashatják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Úgy kellene a támogatás, mint egy falat kenyér

Minden projektért megküzdünk, egyet sem adunk vissza – fogalmazott a képviselő-testület csütörtöki ülésén Csőzik László polgármester, a 2021. évi költségvetésről szóló rendelet módosító javaslatának vitájában. A városvezető beszámolt arról, hogy milyen bevételei voltak az önkormányzatnak. Mint elmondta, a kieső iparűzésiadó-bevételek kompenzációjára 777 millió forintot kapott a város – ez a kieső bevétel 61-62 százaléka. A tavasz folyamán 180 millió forint rendkívüli támogatást kért Érd, ebből 85 millió forintot megkapott. „Ezeket az összegeket megköszöntem, ugyanakkor tudni kell, hogy a költségvetésünk rendkívüli mértékben alulfinanszírozott, köszönhetően a Covid okozta megszorításoknak, és annak, hogy esetünkben beszüntették az évi plusz 700 millió forintos bónusz működési támogatást, és annak, hogy szolidaritási hozzájárulást is kell fizetnünk, 731 millió forint értékben. Ez azt eredményezte, hogy az első 6-7 hónapban az alapszintű működés fedezetére volt csak pénzünk, saját forrásból fejlesztésekben nemigen tudtunk gondolni. Folyamatosan kérünk támogatást és pályázunk – úgy kellene, mint egy falat kenyér, hogy támogatáshoz jussunk” – mondta Csőzik László,  hangsúlyozva: a Modern Városok Program fejlesztéseire a pénz rendelkezésre áll, de azokat az összegeket szigorúan csak a beruházásokra lehet költeni. Elmondta azt is, hogy a legtöbb útprojekt esetébe nem készültek kiviteli tervek, aminek árfelhajtó hatása volt, ezért a Miniszterelnökséggel egyeztetve úgy döntöttek, hogy részletes kiviteli terveket készítenek. Jelenleg 8-9 projekt esetében zajlik ezek elkészítése – így sokkal jobban be tudják árazni a munkákat a kivitelezők.

Simó Károly (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett: az állam minden támogatást megad Érd önkormányzatának, csak jól kellene a pénzekkel gazdálkodni.

A képviselők módosították a Helyi Építési Szabályzatot. Mint Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakció vezetője az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, bizonyos törvényi kötelezettségek miatt kellett kisebb módosításokat végrehajtani, egyébként készül egy teljesen új HÉSZ, ám ez hosszabb időt vesz még igénybe.

Vita az új tornacsarnokról

2021 szeptemberében befejeződtek a Modern Városok Program keretében megvalósított Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum kivitelezési munkálatai, és lezajlott a komplexum műszaki átadás-átvételi eljárása. Az év hátralevő részében a komplexum próbaüzeme zajlik (az „éles üzemet” jövő év elejére tervezik), az üzemeltetési feladatokkal az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot bízták meg, és módosították a Kft. üzleti tervét.

Simó Károly az ülést követően az Érdi Televíziónak kijelentette: a kormány támogatja, hogy a Modern Városok Programban megvalósuló létesítmények üzemeltetése  megfelelően történjen; adott forrást a Papi földek üzemeltetésére, és ugyanígy a nevelési centrum mellett létrejött sportcsarnokéra és uszodáéra. „Szerettük volna elérni, hogy ezt elsősorban érdi sportegyesületek használhassák, azon belül is a röplabda-egyesület, amely nagyon komoly tevékenységet folytat. Bár ezzel elvileg mindenki egyetértett, határozatban nem kívánta a városvezetés ezt rögzíteni. Úgy tűnik, rejtett szándékaik vannak” – jegyezte meg.

Lengyel Péter erre úgy reagált: a tornacsarnok eredetileg csak kézilabdára volt alkalmas, nagyon sok átalakítást végeztek rajta utólag (plusz anyagi források igénylésével), hogy kosár-, röplabda- és futballezdések lebonyolítására is alkalmas legyen. „Valóban nagy az érdeklődés a környékbeli sportegyesületek részéről is. A mostani vita abból eredt, hogy Simó Károly mindenképp előnyben szerette volna részesíteni az általa már említett röplabda-egyesületet, amit mi nem tartottunk helyesnek. Az pedig tény, hogy a Városfejelsztési Kft. mindig előnyben részesítette a helyi sportegyesületeket, és ez ezután is így lesz. Ami pedig a működtetési költségeket illeti, a MVP-ben erre nincsenek források, az üzemeltetésről mindig a városnak kell gondoskodnia. Támogatást nyújt az állam (igaz, nem a Papi földek esetében), de ez messze nem elég ahhoz, hogy legalább nullára kijöjjön a működtetés, ezért szükség van a plusz bevételekre” – hangsúlyozta Lengyel Péter.

Okoszebra, várostakarítás, új körzetek

A közgyűlés megszavazta, hogy a Generali okoszebra pályázatán – amin tavaly már nyert a város – idén is elindulnak: három helyszínnel pályáznak, egyik a Diósdi út (Tulipán utca – Harangvirág utca), másik a Szent István út (Petőfi Sándor utca), harmadik pedig a Bajcsy-Zsilinszky út (CBA – Artúr üzletház). A pályázat keretében aktív LED-prizmákat helyeznek el az útburkolatban, és villogó fény hívja fel az autósok figyelmét a gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, ha a zebrán tényleg áthalad valaki. A pályázat pozitív elbírálása esetén az alapítvány a kivitelezés költségének 50 százalékát biztosítja, 50 százalékot pedig saját forrásból kell biztosítania az önkormányzatnak.

A város korábban indult az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt „Tisztítsuk meg az Országot!” pályázaton, amely az illegális hulladéklerakók felszámolását szolgálja; eredményhirdetés októberben várható. Ha Érd nyer, önkormányzati területeken összesen 620 köbméternyi illegális szemetet számolhatnak fel. A hulladék felszámolását azonban csak az a szolgáltató végezheti, amelyet közbeszerzési eljárás keretében kiválaszt a város, az eljárásnak márpedig vannak költségei, amit a városnak kell állnia. Ennek biztosítását is megszavazták a képviselők.

Az iskolai körzetek tekintetében is döntött a közgyűlés: bár felvételi körzeteket a tankerületi központ határozza meg, az önkormányzatok közölhetik véleményüket.  Érd szükségesnek és indokoltnak tartja a körzethatárok módosítását, mert a várható iskolaköteles gyermekeke létszáma miatt egyes iskolákban aránytalanul sok első osztályt kellene indítani.

Házi- és fogorvosi körzetek működtetését érintő döntések is születtek, és 10 millió forintban határozták meg a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerben felhasználható keretösszeget (mivel egyes korábban megítélt ösztöndíjak jövő évre is fizetési kötelezettséggel járnak, a 2022. évi ösztöndíjakra 8.280.000 forint áll rendelkezésre).

Az ülésen a képviselők elfogadták a Gazdasági Bizottság, a Sirius alapítvány és az érdi tűzoltó-parancsnokság beszámolóit.

A benzinkúton múlik

Az egyebek napirendi pontban a képviselők a választókerületükbe tartozó problémákat vetették fel. Szóba került többek közt a Szent István – Kossuth utcák kereszteződésének rendezése – itt ugyanis nincs gyalogátkelőhely. A polgármester elmondta: a forrás rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretében, de még megállapodást kell kötnie a városnak a sarkon található benzinkút üzemeltetőjével. Amint ez megtörténik, megvalósíthatják a fejlesztéseket.

A képviselők jelezték, hogy a lakótelepen sok a hajléktalan, és felmerült az a probléma is, hogy az Erzsébet utca környékén nagy esőzések után kiöntenek a csatornák. A Kerülő utcában a város megvásárolt három épületet, ezzel kapcsolatban Csőzik László elmondta: ezeket lebontják, a törmeléket elhordják. Bejelentette továbbá azt is, hogy a Kerülő és a Sugár utca terveztetésére kiírt közbeszerzései eljárás eredményes lett, és a megvalósításra szeretnének jövőre forrást találni.  

Végezetül a képviselők zárt ülésen tettek javaslatot különféle érdi díjak és kitüntetések adományozására.

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email