22_03_29_erdmost_nincskep

Klein Dávidék elérték az alaptábort

22_03_29_erdmost_nincskep

Klein Dávidék elérték az alaptábort

Az érdi expedíciós hegymászó, Klein Dávid és társa, Suhajda Szilárd elérték a Zajo Dhaulagiri Expedíció alaptáborát. A két mászó célja a 8167 méter magas Dhaulagiri megmászása oxigénpalack és teherhordók nélkül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint az expedíció közleménye beszámolt róla, az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Budapestről Nepálba. A hosszú repülőút után néhány napot a fővárosban Kathmanduban töltöttek, majd egy helyi járattal repültek tovább Pokharába. Útjukat busszal és terepjáróval folytatták, utána pedig hozzávetőleg egy hetet sétáltak, hogy elérjék az alaptábort. Az alpinisták célja, hogy megmásszák a „Viharok hegye”-ként is emlegetett Dhaulagirit. Céljuk a 8167 méter magas csúcs elérése oxigénpalack és teherhordók nélkül. Az alaptáborába szeptember 14-én érkeztek meg.

„Egy hosszú és kalandos felmenetet követően végre megérkeztünk a Dhaulagiri lábához. A hegy hatalmas és valóban gyönyörű! A következő napokban berendezzük alaptáborunkat – ideiglenes otthonunkat – és készülődünk első akklimatizációs körünkre. Jelenleg sűrű felhőben vagyunk és megállás nélkül szakad az eső, de nagyon jó érzés itt lenni! Várjuk a mászást!” – mondta Szilárd.

Most az úgynevezett akklimatizációs időszak következik, amikor a hegyen fel-le ingázva egyre magasabban építenek ki táborokat. Pár nap pihenő után el is indítják első akklimatizációs körüket, mely során céljuk, hogy 5850 méteren eltöltsenek 1-2 éjszakát az egyes táborban. Ezt követően visszaereszkednek az alaptáborba és újabb pihenőnapok következnek, majd a kettes és hármas tábor kiépítése. Ha sikerül néhány éjszakát eltölteniük a 7400 méter magas hármas táborban, – egy többnapos pihenőt követően – megkezdik a csúcsmászást. Erre várhatóan október közepén kerül sor, azonban a helyi időjárási viszonyok ezt befolyásolhatják. A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagynak.

Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára. (A felülmúlhatatlant alkotó Erőss Zsolt 2013-as halála óta ez a két első magyar megmászás született a 8000-ek világában.) Ha sikerül az alpinistáknak a Dhaulagiri csúcsának elérése, akkor az Eseményhorizont egy szép sikerrel, a mászópáros egy közös csúcsélménnyel gazdagodik.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email