22_03_29_erdmost_nincskep

Láncra verve

22_03_29_erdmost_nincskep

Láncra verve

Mit tehetünk, ha azt látjuk, hogy a környezetünkben valaki láthatóan rossz körülmények között tart háziállatot? És ha állatkínzás tanúi leszünk? Az ÉrdFM 101.3 utánajárt, kihez fordulhatunk ilyen esetekben, és milyen szankciókkal sújthatók azok, akik megsértik a vonatkozó jogszabályokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha kedvtelésből tartott állatról van szó, panaszunkkal a jegyzőhöz fordulhatunk, mivel az effajta állatvédelmi eljárások lefolytatása jegyzői hatáskörbe tartozik – tudta meg az ÉrdFM 101.3 dr. Barabás Emőkétől, a Lakosság-szolgálati Iroda vezetőjétől. A bejelentést e-mailben (jegyzo@erd.hu), személyesen az ügyfélfogadási időben, vagy postai úton tehetjük meg, telefonon pedig a 0623522-360, illetve a 0623522-300/241-es melléken tudunk érdeklődni. A bejelentő kilétét a hivatal nem fedi fel, az állattartó nem tudja meg, ki fordult az önkormányzathoz – mint Barabás Emőke hangsúlyozta: a bejelentéseket panaszként kezelik; ha kimennek hatósági ellenőrzést tartani, és ennek során hiányosságokat észlelnek, hivatalból indul meg az eljárás, nem bejelentésre.

– Első körben figyelmeztetjük az állattartót a hiányosságok pótlására, erre egy határidőt is kitűzünk. Ez általában nyolc nap szokott lenni. Ha az illető a kötelezésnek nem tesz eleget, állatvédelmi bírságot szabunk ki, a jogszabályoknak megfelelően – tette hozzá Barabás Emőke. A bírság mértéke akár több százezer forint is lehet, attól függően, mekkora a probléma. 

Előfordulhat az is, hogy elkobozzák az állatot, de ennek nagyon szigorú szabályai vannak: csak akkor tehetik meg, ha a házi kedvenc életveszélyes állapotban van, vagy tartós és súlyos egészségromlás veszélye áll fenn. Erre nem sokszor szokott sor kerülni, de volt már rá példa – ilyen esetekben a hatósági állatorvos segítségét kéri az önkormányzat, és ha a gazda nem együttműködő, az ügyészséget és a rendőrséget is bevonják. Az elkobzott állatok a Siriushoz kerülnek. 

– Havonta átlagosan 10-15 bejelentés érkezik rossz állattartás miatt, de elég kevés az az eset, amikor valóban súlyos hiányosságot fedezünk fel a hatósági ellenőrzés során. Például: a jogszabály úgy rendelkezik, hogy tartósan nem lehet kikötni egyetlen kutyát sem. A járókelő látja, hogy egy kertben a kutyát kikötötték, ezért bejelentést tesz. Mi, amikor kimegyünk, sok esetben száz százalékig megbizonyosodunk arról, hogy nem állandó jelleggel kötik ki a kutyát. Ilyenkor az ebtartónak elmondjuk, hogy tartósan nem szabad megkötni az állatot, és ha újabb bejelentést kapunk, csak akkor indítunk eljárást – tette hozzá.

A gazdasági haszonállattal kapcsolatos eljárás a Járási Hivatalhoz tartozik, hozzájuk lehet bejelentést tenni. Egyes esetekben pedig osztott hatáskörről beszélhetünk: ha olyan kutyával találkozik az önkormányzat a hatósági ellenőrzés során, amely nincs oltva, chippelve, a Járási Hivatalhoz teszi át az ügyet. 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email