22_03_29_erdmost_nincskep

Ma este szúnyogirtás

22_03_29_erdmost_nincskep

Ma este szúnyogirtás

Ötszáz hektáron végez szerda este földi kémiai szúnyoggyérítést Érden a Katasztrófavédelem. A Duna melletti településrészeken, illetve Érdligeten dolgoznak majd a szakemberek. A környező településeken szintén irtják a csípőszúnyogokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A múlt héten a Dunán levonuló árhullám miatt védekezésre ugyan nem volt szükség, de a víz elárasztotta a töltések és gátak közötti területeket. A csípőszúnyogok tojásai nagy tömegben fordulnak elő ezekben a vizekben, és a lárvák fejlődése azonnal megindul. A meleg időben akár egy hét alatt kikelhetnek a kifejlett szúnyogok, ezért a Duna felső és középső szakaszán biológiai módszerrel lépnek fel ellenük. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a lárváknak helyet adó vízbe, jelen esetben az elárasztott területekre.

A járművel megközelíthető helyekre autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a fehérjetartalmú folyadékot. Fás árterületeken, ártéri erdőkben repülőről szórnak granulátumot a szúnyogártalommal érintett területre, a szer a fák lombozatán áthatolva jut a vízbe. A granulátum hatóanyaga ugyanaz a természetben is előforduló baktérium által termelt fehérje, mint ami a szúnyoglárvákat elpusztítja. Az alkalmazott készítmény minden más élőlényre ártalmatlan.

Az áradást megelőzően országszerte voltak nagyobb felhőszakadások, emiatt rengeteg kisebb lárvatenyészőhely alakult ki, ezeket csak részlegesen lehet kezelni. Mivel a kifejlett szúnyogok több helyen kirepültek, ezért az Ipoly és a Dráva mentén, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, Budapest több kerületében, a Csepel-szigeten, Baja és Mohács környékén földi kémiai szúnyoggyérítésre is szükség van. 

Összesen 225 településen és hét budapesti kerület belterületén, összesen 42 ezer hektáron permetezik este és éjszaka a vérszívókat.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Érden ma, július 28-án végeznek földi kémiai gyérítést (azaz a kifejlett szúnyogokat irtják) 500 hektáron. Mint az ÉrdMost megtudta, Ófaluban (a Duna melletti településrészeken), valamint Érdliget egy részén dolgoznak este a Katasztrófavédelem által megbízott szakemberek. A közzétett heti terv szerint a mai napon nemcsak Érden, hanem a környéken is irtanak: a szemközti Halásztelken 280 hektáron, Tökölön 250 hektáron, míg Százhalombattán 500 hektáron végeznek földi kémiai gyérítést. 

Akik olyan településrészen élnek, amit érint a kémiai szúnyoggyérítés, azoknak azt javasolják, hogy gyűjtsék össze a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján. A kezelés ideje alatt és az azt követő egy órában tartsák zárva az ablakokat, ajtókat, és kapcsolják ki a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként az ajánlják, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Részletesebben a biológiai és a kémiai gyérítés mikéntjéről itt , hogy ez élesben hogy működik, azt megtekinthetik itt.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email