22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagfű: most kell igazán védekezni!

22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagfű: most kell igazán védekezni!

A parlagfű pollenjei hamarosan magas koncentrációban jelennek meg a levegőben. A mentesítést jellemzően ezekben a hetekben végzik az ingatlan-, illetve földtulajdonosok, hiszen törvény írja elő: a gyomnövény virágbimbójának kialakulását meg kell akadályozni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A parlagfű elleni védekezés az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak a kötelezettsége. Kötelesek a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.  

Ha ennek nem tesznek eleget, a hatóságok elrendelik a közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki. Ha a közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, az intézkedést csak akkor rendelhetik el, ha a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 százalékot meghaladja.

A közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya (azaz a növény- és talajvédelmi hatóság) rendeli el. Ha önkormányzati tulajdonban lévő belterületi ingatlanon az önkormányzat nem tesz eleget védekezési kötelezettségének, akkor a növény- és talajvédelmi hatóság rendeli el a közérdekű védekezést.

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Erre nem kerül sor, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének. (A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie!)

A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.

Parlagfűvel fertőzött lehet a mezőgazdasági kultúrnövénnyel borított terület, nem mezőgazdasági terület (elhanyagolt telkek, építési területek), vagy nem művelt, elhanyagolt valamikori szőlők, hétvégi kertek, zártkerti ingatlanok, valamint a vonalas létesítmények (utak, vasút) melletti sávok.

Bővebben az önkormányzat oldalán olvashatnak a parlagfűvel kapcsolatos szabályokról, intézkedésekről.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email