22_03_29_erdmost_nincskep

Vegyük komolyan a hőségriadót!

22_03_29_erdmost_nincskep

Vegyük komolyan a hőségriadót!

Az országos tisztifőorvos péntek éjfélig ismét elrendelte a hőség miatti legmagasabb, harmadfokú intézkedést. Csőzik László közösségi oldalán foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat és a teendőket és mindenki arra kér, hogy vegyék komolyan a hőségriadót.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ismételten és nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a hőségriadót vegyük komolyan! Néhány perc alatt, bárkinél előfordulhat hőséggel kapcsolatos rosszullét, de különösen nagy veszélyben vannak a csecsemők, kisgyerekek, a krónikus betegségekkel küzdők (fokozottan veszélyeztetettek a cukorbetegek, az alkoholisták, az érelmeszesedésben, érszűkületben szenvedők, illetve azok, akik vízhajtó gyógyszereket szednek), az idősek, és a fizikai munkát végzők – írja a polgármester közösségi oldalán.

Továbbá arra kéri a lakosokat, hogy lehetőség szerint, senki ne menjen tűző napra 10:00-15:00 óra között, a szabadban óvják a fejüket kalappal, sapkával, viseljenek szellős, vékony, pamutból készült ruhadarabokat! A folyadékbevitel ezekben a napokban kiemelten fontos.

Csőzik László arra is felhívja a figyelmet, hogy vegyük észre magunkon, vagy embertársainkon, ha a megemelkedett hőmérséklet miatt baj történik. Hőkimerülés akkor léphet fel valakinél, ha a magas hőmérséklet hatására a teste túlmelegszik. A kiszáradás növeli ennek kockázatát, ezért fontos, hogy fogyasszunk az időjárásnak és a fizikai aktivitásnak megfelelő folyadékmennyiséget, és ne tartózkodjunk huzamosan nagy melegben.

Arról is ír, hogy a hőkimerülés tünetei hirtelen alakulnak ki. Tünete lehet az izomgörcs, a szédülés, fejfájás. Kísérheti hányinger, hányás, fokozott izzadás, sápadtság, libabőr, gyors, elnyomható pulzus, hidegrázás. A hőkimerülés azonnali kezelést igényel, hogy nehogy hőguta alakuljon ki. Amennyiben fizikai tevékenységet végez a tünetek észlelésekor, pihenjen, és próbálja hűteni testét azáltal, hogy árnyékos helyre vagy légkondicionált helyiségbe vonul. Igyon sok folyadékot, lehetőleg vizet, gyümölcslevet, vagy izotóniás sportitalt, valamint helyezzen hideg vizes borogatást a fejre, tarkóra, és a csuklókra. Ha ezeket a lépéseket betartjuk, a szervezet néhány órán belül helyreáll. Ha azonban a tünetek rosszabbodnak, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Ha a hőkimerülést nem kezeljük, hamar átalakulhat hőgutává, mely súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő, ezért nagyon fontos időben felismerni a bajt. A hőguta tünetei a fejfájás, a magas láz, a gyors, erős pulzus, magas vérnyomás, tájékozódási zavar, élénkvörös, forró száraz vagy nedves bőr, eszméletvesztés. Hőguta gyanújakor azonnal mentőt kell hívni!

Csőzik László arról is beszámol, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a hőségriadó alatt ismét ásványvizet oszt. A városrendészet munkatársai Érd forgalmasabb pontjain fél literes, szénsavmentes vizet kínálnak a járókelőknek. A Főtéren újra lajtos kocsi várja a felfrissülni vágyókat, a Polgárok Háza, illetve a Művelődési Központ ajtaja pedig most is nyitva áll mindazok előtt, akik megpihennének a légkondicionált előterekben. „A város Főterén a mai napon felszerelésre került két párakapu, minden arra járó bátran álljon alá, frissüljenek fel, mielőtt tovább indulnak.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email