22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós a vírusról: Szünetet tart, de nem ért véget

22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós a vírusról: Szünetet tart, de nem ért véget

Rusvai Miklós virológus szerint Magyarországon fellélegezhetünk, de világszinten messze vagyunk attól, hogy véget érjen a koronavírus járvány. Az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában arról is beszélt, vannak, akiket már most újra kellene oltani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rusvai Miklós elmondta, mivel világszinten messze vagyunk a járvány végétől, ezért Magyarországon sem ért véget a vírus, mert újabb és újabb mutánsok megjelenésére van esély.

A virológus hangsúlyozta, nyáron a napfény, a szél és az UV-sugárzás inaktiváló hatása érvényesül, ezért a nyirkos, hűvös, párás időjáráshoz képest ilyenkor töredéke az esélye a megfertőződésnek. Hangsúlyozta, a vírus vélhetően ősszel visszatér, hiszen ez a légzőszervi betegségek időszaka.

„Az, hogy ez járványhullámot indít-e meg, vagy csak egy esetszám növekedést, azt nem tudjuk. A kettő között az a különbség, hogy a járványnak bizonyos ismérvei vannak, tehát egyik hétről a másikra hányszorosára növekedik a fertőzöttek száma”

– fogalmazott, kitérve rá, pontos mérőszámok mondják meg, mikortól van járvány, de a megnövekedett esetszám valószínűsíthető lesz ősszel.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a tavasszal, télen beoltottakkal, hiszen a vakcinák jellemzően hat hónapig védenek, Rusvai Miklós úgy fogalmazott,

„Vannak, akiket már most újra kellene oltani.”

Kifejtette, az antitest-szint vizsgálat jól tájékoztat a védettségről.

„A probléma az, hogy egyelőre egyik vakcinagyártó sem engedélyeztette úgy nevezett utánoltásra a saját készítményét”

– húzta alá, kifejtve, a jelenleg forgalomban lévő vakcinák alapimmunizálásra alkalmasak.

Részletezte azt is, szakmailag és immunológiailag nincs indoka annak, hogy valaki ne oltassa be magát harmadszor, emellett a harmadik dózisnak sincs veszélye, ez egyszerűen technikai kérdés.

Beszélt arról is, hogy a nyugati forgalomban lévő vakcinák nemigen küzdenek ezzel a problémával, Magyarországon is azokkal az oltóanyagokkal van gond, melyek ott nincsenek forgalomban.

Rusvai Miklós korábban részletesen beszélt az Érd FM-en arról, hogy mit tehetünk, ha két oltás után sem alakul ki a védettségünk, hiszen a kínai Sinopharmmal oltottak a közösségi oldalon már egy csoportot is alakítottak, de nekik antitest-vizsgálat után sem alakult ki a védettségük a vizsgálatok alapján. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

A mutánsok megjelenésével és a nyári tömegrendezvényekkel kapcsolatban elmondta, nagyon kell figyelni a szennyvízadatokat.

Mint mondta, a kockázat jelentősen csökkent nyáron, de érdemes figyelnünk, ugyanakkor ne hagyjuk elrontani a nyarunkat.

A külföldi utazások kapcsán a virológus elmondta, megvan a veszélye, hogy külföldön megfertőződünk és hazahozzuk, de a fertőződésnek itthon is ugyanúgy meg van a veszélye.

„Ha beoltattuk magunkat, akkor a magunk részéről mindent megtettünk a veszély elkerülése érdekében”

– húzta alá Rusvai Miklós.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email