22_03_29_erdmost_nincskep

Elnökségi ülést tartott Budaörsön a MÖSZ

22_03_29_erdmost_nincskep

Elnökségi ülést tartott Budaörsön a MÖSZ

Elnökségi ülést tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Budaörsön, ahol a szervezet felszólította a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza Dunaújváros kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítását és az ilyen jellegű rendelkezéseit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke emlékeztetett, az országgyűlés „szépen csendben” elfogadta a 2022-es költségvetést, amely kevesebb mozgásteret biztosít az önkormányzatoknak, azaz működésük jövőre sem lesz könnyebb, mint idén.

Kitért rá, a helyi iparűzési adó elvonásait jövőre is érezni fogják, mert a fizetési kötelezettségek miatt 2022-ben is kiesést okoznak.

Beszélt arról is, hogy az építőiparban tapasztalható árromlás is nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatokat. A bérrel kapcsolatos kérdésekről elmondta, nem rossz a bérspirál, de a városok nem tudnak annyi pénzt adni a szakembereknek, hogy azok magas színvonalon lássák el feladataikat.

Wittinghof Tamás, a házigazda Budaörs polgármestere az önkormányzatiság és a jogállamiság magyarországi helyzetéről beszélt. Emlékeztetett, Budaörstől 3,1 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást vontak el, de a kormány az elvonásokkal törvénysértő módon járt el. Megjegyezte, az eljárás hét ponton sérti az önkormányzatok európai chartáját, amely rögzíti, saját vagyonával az önkormányzat rendelkezik, de Budaörs, Budapest és Gödöllő nem kapott kompenzációt a kormánytól.

A MÖSZ közösségi oldalán azt írták, „a Magyar Önkormányzatok Szövetsége mai Budaörsön megtartott elnökségi ülésén hozott határozat szerint elfogathatatlannak tartja a kormány azon döntését, mely szerint a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínét Dunaújvárosban kiemelt gazdasági övezetté nyilvánították, és ezzel a települést a kormány minden innen származó bevételtől megfosztja. Magyarország kormánya immár másodszor nyúlt ehhez az eszközhöz. Elsőként Göd esetében vezették be ezt az intézkedést. Dunaújváros eddig is közel 1.5 milliárd forint szolidaritási adót fizetett a magyar állam kasszájába, ezzel támogatva a hátrányosabb helyzetben lévő településeket. Ezzel a döntéssel azonban a kormány Dunaújváros gazdaságát is veszélybe sodorja. A MÖSZ elnöksége felszólítja a kormányt azonnali hatállyal vonja vissza ezen döntését, és szüntesse meg az ilyen jellegű rendelkezéseit” – olvasható a Magyar Önkormányzatok Szövetségének közösségi oldalán.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Mi ezt az elképzelést, jogintézményt az önkormányzatisággal teljes mértékben ellentétesnek, önkényesnek és igazságtalannak gondoljuk.”

Hozzátette, Dunaújváros nehéz helyzetben van, mert a legnagyobb munkáltatónál, a Dunai Vasműnél komoly problémák merültek fel, melyek a kormányzati elvonások mellett nehezítik a város pénzügyi helyzetét.

Hangsúlyozta, a döntés mellett semmilyen szakmai indok nem szól, mert ezek az ipari területek a már meglévő és fejlesztési területként felmerült korábbi területek egy dunaújvárosi városi beruházásból valósultak meg.

„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza ezt a határozatot és eleve szüntessék meg ezt a jogintézményt, amely önkéntes joggyakorlást tesz lehetővé”

– húzta alá Karácsony Gergely.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email