22_03_29_erdmost_nincskep

Nem létezik tavaszi fáradtság. Ja, de!

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem létezik tavaszi fáradtság. Ja, de!

Dr. Simonyi Gábort, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosát kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Orvosi szempontból ilyen diagnózis, hogy tavaszi fáradtság nincsen, de maga a jelenség létezik. Van, aki sokkal érzékenyebben reagál a környezeti tényezőkre, ez teljesen egyénfüggő. Elképzelhető, hogy az ember ilyenkor fáradtabb és kedvetlenebb, de a szervezet megfelelő áthangolásával ez visszafordítható, illetve pozitív irányba változtatható”

– fogalmazott a szakember. Télen a nappalok rövidülnek, hosszabb ideig van sötét, és ez meghatározza a mindennapi tevékenységünket. Gyakran sötétben indulunk a munkahelyükre és sötétben érünk haza, ez már önmagában deprimáló tényező.

Esős, havas időben, sötétben senkinek sincs kedve sétálni vagy egyáltalán a szabadban tartózkodni, így beszorulunk a négy fal közé és a bezártság is okozhat enyhe depressziós tüneteket, fokozódik a társas kapcsolatok érintő stressz faktor is. Ilyenkor megváltozik a táplálkozásunk is, sokan tapasztalják, hogy a téli időszakban pár kiló mindig felszalad, hiszen többet vagyunk otthon, többet eszünk és kevesebbet mozgunk.

Bár napjainkban már télen is elérhetőek a különböző zöldségek, gyümölcsök, de jóval többet kell értük fizetnünk a téli hónapokban, ezért kevesebben tudják megengedni maguknak, hogy télen is biztosítsák a megfelelő zöldség-gyümölcs bevitelt. Emiatt aztán vitaminhiány alakulhat ki, ami az immunrendszert is hátrányosan befolyásolja, és napfény hiányában a D-vitamin termelés is csökken.

Hogy mit tegyünk tavaszi fáradtság esetén?

„Amint lehet, menjünk ki a szabadba, mozogjunk sokat, élvezzük ki a napfényes órákat, együnk minél több zöldséget-gyümölcsöt, és próbáljunk odafigyelni, hogy egészséges táplálékokat fogyasszunk!”

Ha ez sikerül, kevesebb lesz a kalóriabevitel, és egy kis mozgással három-négy hét alatt azt a pár kilót is ledolgozhatjuk. Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, inkább a könnyebben emészthető energiaforrásokat válasszuk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy olykor ne lehetne megenni egy töltött káposztát vagy egy jó halászlevet finom házi kenyérrel, de utána figyeljünk oda, hogy a pluszban bevitt kalóriát kompenzáljuk csökkentett kalóriabevitellel vagy fokozott mozgással. A téli időszakban különösen fontos a D-vitamin, napi 3000 nemzetközi egység ajánlott, és ha szükséges, akkor C-vitamint is szedhetünk, de egyéb vitaminokra – mint például a különböző multivitaminok – semmi szükség nincs. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email