22_03_29_erdmost_nincskep

Humusz, házilag

22_03_29_erdmost_nincskep

Humusz, házilag

Nincs is jobb módja a zöldhulladék eltüntetésének, mint a komposztálás. Hogy milyen is a jó humusz, és hogyan készül, arról Németh Antalt, a Kertbarát Kör elnökét kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A komposzt lényege, hogy a lerakott növénymaradékok természetes biológiai folyamat során lebomlanak, és ami visszamarad, az olyan lesz, mint a talaj. Bármelyik kerti növény alá használhatjuk. Komposztálóládát vásárolhatunk is, de mi magunk is készíthetünk keretet: a legegyszerűbb, ha négy raklapból állítjuk össze. Az egyik oldalán hagyjunk annyi rést, hogy ott a konyhai, illetve kerti hulladékot betehessük. Arra figyeljünk, hogy komposztálandó anyag és a talaj akadálytalanul találkozhasson, tehát ne rakjunk zsákot, falemezt az aljára”

– figyelmeztetett Németh Antal, aki el is magyarázta: a talajban élő mikróbák csak így tudják lebontani és komposzttá alakítani a zöldféléket.

„Gondoljunk arra, hogy az erdőben lehulló falevelek is komposztálódnak. Ugyanez történik a kertben is, csak a komposztálóban ez kicsit gyorsabban végbemegy”

– jegyezte meg a szakember. A jó minőségű komposztot egyébként a földigilisztáknak is köszönhetjük. Akkor sem kell megijednünk, ha rovarlárvát találunk a zöldhulladékban. „A lótetű, lótücsök lárváját kell kipusztítani. Ha a kész humuszt lerostáljuk, ezek a nagyobb lárvák fennmaradnak a rostán” – tette hozzá.

Az is fontos, hova tesszük a komposztálót: ne legyen túl messze, mert akkor lusták leszünk odasétálni a konyhai hulladékkal, és ne legyen napos helyen, mert a nap kiszáríthatja. Ilyenkor szürkepenészes folyamatok indulnak el, és ez nem egészséges. Óvjuk a lezúduló csapadéktól is (ne tegyük eresz alá).

A komposztot nem kell forgatni. Van, aki hozzá se nyúl. Csak akkor kell megbontani, ha savanykás, büdös szagot áraszt: valószínűleg kevés levegőhöz jutott, ezért indult meg a rothadás. Ha a kibontásakor kenőcsös anyaggal találkozunk, valószínűleg túl sok zöldet dobtunk rá. A rothadást úgy kerülhetjük el, ha nemcsak a tetejére hajítjuk, hanem be is keverjük a friss zöldet. (A fűnyesedéket érdemes pár napig szárítani, mielőtt a komposztálóba tesszük.)

Ha a halom túl nedves, forgassuk át, és tegyünk hozzá száraz falevelet vagy faforgácsot.

„Ilyenkor fellazítjuk a komposztot, több levegőhöz jut, és visszaállnak az egészséges folyamatok”.

A komposztba tehetünk zöldhulladékot, nyesedéket, falevelet, konyhai zöldmaradékot, tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert (madzag nélkül), és festékanyag-mentes (szürke) tojástartót.

Nem szabad műanyagot, ételmaradékot, csontot, állati ürüléket, almot belehelyezni. (Az ételmaradékkal az a gond, hogy odavonzhatja a rágcsálókat és a legyeket.)

Egyes vélemények szerint a diófalevél is belekerülhet a komposztba, mások nem teszik bele, a csersavtartalom miatt. Németh Antal szerint érdemes a diófalevelet bezsákolni, és a következő évben, fűnyesedékkel, apránként hozzáadagolni a többi zöldhulladékhoz. Fenyő- és tujaágat keveset tegyünk a komposztba, mert megváltoztatja a PH-értékét. (Ehelyett ledarálva, mulcsként tujasor vagy fenyőfa alá takarásnak ezeket is felhasználhatjuk.)

A komposztot ősszel vagy tavasszal rostáljuk, a morzsalékos, finom anyagot felhasználhatjuk, a többit pedig tegyük vissza. A komposzt próbája nagyon egyszerű: vegyünk fel egy maréknyit, szorítsuk a kezünkbe. Ha az öklünket kinyitva a komposzt szétesik, akkor nagyon száraz, ha folyik belőle a lé, akkor nagyon nedves. Az a jó, ha a maroknyi humusz egyben marad.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és Tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodai dajka
Az Érdi Kincses Óvoda és Tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email