22_03_29_erdmost_nincskep

Jól haladnak a vetési munkákkal Magyarországon

22_03_29_erdmost_nincskep

Jól haladnak a vetési munkákkal Magyarországon

Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken. Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon - közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közleményben idézték Nagy István agrárminisztert, aki a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: a vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, így sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatti lemaradást. Kiemelték: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97 százalékon, a szemes kukoricáé 94 százalékon áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. Hozzátették: a szója vetése 84 százalékra emelkedett. A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földbe – írták.

Nagy Istvánt a videóban elmondta, hogy az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a növények megfelelő fejlődéséért további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repce virágzása a hűvös idő miatt elhúzódott – jegyezte meg.

A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket – hangsúlyozta a tárcavezető. Úgy fogalmazott: az elérhető információk alapján az idei terméskilátásokkal kapcsolatban eddig nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email