22_03_29_erdmost_nincskep

Újra látogathatók az idősotthonok

22_03_29_erdmost_nincskep

Újra látogathatók az idősotthonok

Ez nagy változást hozott a lakók életében, még akkor is, ha a könnyítéseket egyelőre feltételekhez kötik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A legfontosabb ezek közül a védettségi igazolvány. Akinek van, szabadon látogathatja idős rokonait, ismerőseit, és magával vihet 18 évnél fiatalabb gyereket is. A „védett” idősek úgy hagyhatják el több napra az otthont, illetve térhetnek vissza, hogy nem kell koronavírus-tesztet csináltatniuk. Akinek nincs védettségi igazolványa, annak 72 óránál hosszabb eltávozást követően antigén-gyorstesztet kell felmutatnia, és csak negatív eredmény birtokában térhet vissza.

„Nagy örömmel jönnek a látogatók, és a Topoly utcai otthonunk lakói is boldogan mennek ki a kapun, hiszen erre 2020. március 8-a óta nem volt lehetőségük”

– mondta lapunknak Gecse-Simon Orsolya, a Szociális Gondozó Központ szakmai vezetője. Hozzátette: az idősotthonba történő felvétel is egyszerűbbé vált, hiszen ehhez csak azoknak kell felmutatniuk két negatív PCR-tesztet, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 

Az idősotthon működési engedélye 66 fő ellátását teszi lehetővé, de ha lezárul a komplex szociális intézmény építkezése, és bebútorozzák a létesítményt, száz főig emelhetik a férőhelyek számát. Jelenleg, mivel még zajlik az építkezés, a kert egy részét tudják használni, és az új épület terasza is rendelkezésükre áll. Az enyhítéssel megkezdődtek a különböző foglalkozások is – mint például a kutyaterápiás -, és a járványügyi szabályok betartása mellett fokozatosan egyre több foglalkozást vezetnek be.

„Ez azért is fontos, mert lakóink többsége nagyon rossz mentális állapotba került a járvány idején”

– mondta a szakmai vezető.

A Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működő Szent József Otthon is kinyitotta kapuit. Kövér Mária intézményvezető lapunknak elmondta: azok a látogatók, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, az otthon kertjében tudnak találkozni az idős lakókkal.

„Az a tapasztalatunk, hogy nagyon fegyelmezetlen a hozzátartozók többsége: nem igazán fogadják el, hogy igazolvány nélkül nem jöhetnek be, és hogy a maszkot viselniük kell. Jelenleg 73-an laknak nálunk, és nagyon vigyáztunk rájuk ezekben a hónapokban. Továbbra is fontosnak tartjuk az óvintézkedéseket, még úgy is, hogy szinte mindenkit beoltottak már”

– jegyezte meg Kövér Mária.

Érden három Napfény Otthon működik, jelenleg közel háromszáz idős lakójuk van. Dr. Tóth István igazgató lapunknak elmondta: időseik nagyon várták a nyitást.

„Sokszor kérdezték, mikor lesz már vége a korlátozásoknak. Nagyon szerencsés, hogy pont anyák napja előtt oldották fel a tilalmat, mert így szinte mindenkihez jöttek látogatók május első hétvégéjén, és azóta is érkeznek folyamatosan. Nálunk száz százalékos az idősek beoltottsága, és a nyitás óta gyakran eltávoznak pár napra, vagy elviszik őket a hozzátartozóik egy cukrászdába”

– mondta Tóth István. Kérdésünkre, hogy hogy a látogatók kellemetlenségként élik-e meg, hogy csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be, elmondta: a nyitás utáni héten mindössze egy ember próbált bejutni igazolvány nélkül.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email