22_03_29_erdmost_nincskep

Szerda reggel értek Érdre a kajakosok

22_03_29_erdmost_nincskep

Szerda reggel értek Érdre a kajakosok

A két kajakos, aki bejárja a teljes Duna-vonalat, szerdán reggel ért Érdre, ahol Csőzik László polgármester egy lelkes kis szurkolócsapattal várta őket. Csőzik László és a két kajakos, Kis Klaudia és Varga Richárd a helyszínről, élőben jelentkeztek be az ÉrdFm 101.3 Bundáskenyér című műsorában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdmost.hu is beszámolt arról a két kajakosról, akik március 4-én indultak el a Fekete-tengerről, hogy árral szemben keresztülevezzenek a 2800 kilométer hosszú Dunán, egészen a Fekete-erdőig. Kis Klaudia és Varga Richárd jótékonysági expedíciója május 11-én, 1600 kilométer után ért el Százhalombattára, május 12-én reggel haladtak el Érd mellett. 

Csőzik László a helyszínről jelentkezett be, ahol elmondta, hogy körülbelül 20-25 ember várta a kajakosokat. Arról is beszélt, hogy az egyik kajakos testvére kereste meg őt – aki egyébként érdi lakos – és ő számolt be arról is neki, hogy több nemes célért küzdenek. „Én mindig azt hirdettem, hogy egy város attól város, hogy közösséget alkotnak, vannak közös célok, közös érzelmek.”

A polgármester arról is beszélt, hogy bízik abban, hogy hamarosan a kenusok is birtokba vehetnék a Dunát, és úgy tapasztalja, hogy a Duna iránti lelkesedés összekovácsolja az érdieket. Úgy látja ugyanakkor, hogy az érdiek aggódnak a Duna-partért. „Senki nem szeretné megbontani a természet harmóniáját és senki nem szeretné az erdőt kivágni, de az belefér, hogy sportélet alakuljon az érdi Duna-parton is. Épp most kerül kiírásra az a közbeszerzési eljárás, amelynek keretein belül felújítanánk a Téglagyár területén található gerenda házat és bisztrót, a Sánc-hegyre pedig kilátó kerülne. Ha sikerül a nyár folyamán nyertes kivitelezőt hirdetünk, akkor a munkálatok még idén elkezdődhetnének.”

Csőzik László végül hozzátette, most fogják felújítani a Beliczay-házat is a gát tövében, ami egy kerékpáros szálláshely lenne. De nagyon szeretnék, ha már a nyár közepétől megtelne élettel és egy turista megállóhelyként üzemelhetne, ahol lehet egy picit enni, megpihenni.

Hallgassa meg mit mondott még Csőzik László!


„Nincs hideg idő csak rosszul felkészült túrázó, de nem volt őszinte a mosolyom mindig”- mondta Kiss Klaudia nevetve, miközben arról számolt be munkatársainknak, hogy mínusz öt fok volt a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet márciusi indulásuk óta.

Arról is meséltek, hogy éjszaka nem eveznek, csak nappal. Reggel korán összekészülődnek és egy kiadós reggelit követően indulnak, és egészen estig mennek. Evés nem szoktak kikötni, napközben magokat esznek, amit a hajóban is tudunk fogyasztani, csak az egyéb fizikális szükségletek miatt állnak meg. Az útjuk egy jótékonysági akció is egyben, a leevezett 2800 km-t a Bátor Tábor illetve a Tiszai Pet Kupa számára ajánlják fel.  Egyébként egyre több a követőjük a Facebook-on is, most már 3000 fölött vannak, így a kezdetektől fogva nagyjából megduplázódott a számuk. Jelenleg az út felénél járnak és a kitűzött kampánycéloknak a negyede teljesült.

Bár sok veszély leselkedik rájuk a Dunán, de ezek elkerüléséhez már bőven rendelkeznek rutinnal. „Általában távol maradunk a hajóktól, a part közelében evezünk, főleg árral szemben fontos ez.  Veszélyben egyszer voltunk, amikor a zsilipkapuból kijőve a Vaskapunál 50- 60 kilométeres szembeszéllel kellett megküzdenünk és méteres hullámok jöttek velük szembe.”- fogalmazott Varga Richárd.

Kis Klaudia és Varga Richárd a Bundáskenyérben:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email