22_03_29_erdmost_nincskep

„Igazoltatnom kell a hozzám betérő vendéget”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Igazoltatnom kell a hozzám betérő vendéget”

A szállodák és az éttermek belső terei csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. De mit szólnak ehhez az érintettek?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd legrégebbi idegenforgalmi szállása a Flamingó Kemping, 1963 óta fogadja vendégeit, főként külföldieket. Látogatottsága már a Covid előtt visszaesett, most azonban végképp nem tudni, mi lesz, hiszen a külföldről érkezőknek még nehezebb igénybe venni a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatásokat, pedig vannak már foglalások, vannak külföldi érdeklődők.

„Nekünk annyi előnyünk van, hogy épp az idős és a középkorosztály az, aki örömmel nyaral kempingben, esetükben már külföldön is magas az átoltottság, így rendelkeznek azokkal az okmányokkal, amelyekre szükségük lehet – mondta Falusi Ferenc, a kemping tulajdonosa. – Egyelőre azonban semmit nem tudunk arról, hogyan igazolják majd a védettségüket, és az is rejtély, lesz-e egységes uniós kártya, vagy pedig a saját országukban elfogadott okmányt kell bemutatni Magyarországon is.” Ami az éttermet illeti, egyelőre nincs értelme megnyitni, de ha elkezdődik az idegenforgalmi szezon és úgy alakul a helyzet, akkor természetesen az étterem is üzemelni fog, és zárt térben elkérik majd az igazolványt.  „Minden lehetséges módon felhívjuk majd a vendégek figyelmét az aktuális járványügyi szabályokra, és a védettségi kártya kötelező jellegű felmutatására.”

„Ami a szállóvendégeket illeti, se több, se kevesebb foglalásunk nem lesz, hiszen Érd nem a turizmusáról híres, nálunk leginkább üzleti célból szálltak meg, így a nyitás vendéglétszám növekedést nem hoz számunkra” – fogalmazott Nagy Szilvia, a Centrál Borház üzletvezetője.  Hozzátette, aki megszáll náluk, azoktól természetesen kérni fogják a védettségi igazolványt. Az étterem már üzemel, a védettségi igazolvány nélkül látogatható teraszt megnyitották, a belső teret egyelőre nem. „A védettségi igazolvány és az oltás létjogosultságát nem vitatjuk, egyetértünk azzal, hogy aki oltakozik, több jogosultságot érdemel, hiszen ők mentesítik a társadalmat és az egészségügyet. Egyetértünk azzal is, hogy minél többen oltassák be magukat, viszont nem tudjuk megoldani, hogy az étteremben mindig álljon egy fő, aki ellenőrzi az igazolvány meglétét.”  Hozzáfűzte, mivel már jó idő van és elég nagy a teraszuk, meg tudjuk oldani, hogy oda ültessék le a vendégeiket.

Lajsz András vendéglátós beszélgetésünk idején még nem nyitotta meg érdi éttermét, ezt éppen ennek a hétnek a közepére prognosztizálta, de nem tudja, hogy működik ez majd a gyakorlatban, hiszen nem csak a teraszon szeretne vendégeket fogadni. Mint mondta, a beoltottak fele idős ember, míg az étterembe, vendéglátóhelyekre inkább a fiatalok és a középkorúak járnak, akiknek jelentős része még nem jutott oltáshoz, sőt sokan el is utasítják azt. „Roppant kényelmetlen lesz számomra, hogy igazoltatnom kell majd a hozzám betérő vendéget. Ha bejön egy nagyobb társaság, a felét beengedem, a másik felét nem? Én vendéglátós vagyok, azt tanultam, hogy kedvesnek kell lenni a vendéghez.” Lajsz András abban bízik, hogy aki nem rendelkezik védettségi kártyával, az meg sem próbál majd olyan szolgáltatást igénybe venni, amire nem jogosult, és arra is kitért, hogy szerinte nem a vendéglátóst kellene megbüntetni, aki egyébként hónapok óta nem dolgozhat, hanem azt, aki megpróbálja megszegni a szabályokat.

„Nem nyitjuk meg a belső terünket, mert nem tudunk és nem is akarunk azzal foglalkozni, hogy a vendégeink közül kik rendelkeznek védettségi igazolással és kik nem” – kezdte Rutkai György, a Giga Burger tulajdonosa. „További probléma, hogy a védettségi igazolvány nem jelenti azt, hogy az ember valóban védett és különösen nem igazolja azt, hogy fertőz vagy nem fertőz az illető. Felelőtlen dolognak tartanánk beengedni az embereket maszk nélkül egy zárt térbe, ahol sokkal jobban terjed a vírus.” Rutkai György hozzátette azt is, hogy ha a pandémia alábbhagy vagy kialakul a nyájimmunitás és a napi halálozások száma is minimálisra csökken, és esetleg meghozzák azt a rendeletet, hogy már bent sem kell az igazolvány, akkor boldogan nyitják meg a belső terüket is.

A Festál Étterem és Hennessy Club megnyitotta belső tereit is. Bagi Zoltán ügyvezető arról számolt be, hogy eddig ugyan konfliktusmentesen zajlott a nyitás, megértőek voltak a vendégek és már foglaláskor jelezték, hogy rendelkeznek-e védettségi igazolvánnyal vagy sem, de nem mindenki lesz ilyen elfogadó és együttműködő, főleg akkor, amikor majd egy társaságot kell kettészakítani.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email