22_03_29_erdmost_nincskep

Május 9: a Győzelem napja és az Európa-nap

22_03_29_erdmost_nincskep

Május 9: a Győzelem napja és az Európa-nap

Május 9. a második világháború befejeződésének emléknapja Európában. De ugyanezen a napon a történelmi jelentőségű "Schuman-nyilatkozat" évfordulóját is ünnepeljük. Így a győzelem napja egyúttal Európa-nap is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Európában ezen a napon ért véget a második világháború. 1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, ezzel az európai hadszíntéren a második világháboró véget ért,  amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el. Május 9-én így a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, mely Európában egyben  béke napja is.

Május 9. az Európa-nap is, amikor az Európai Unió tagállamaiban az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Megtartásáról 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői, Magyarországon a 2005. évi XXII. törvény nyilvánította május 9-ét Európa napjává.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email