22_03_29_erdmost_nincskep

Mesterember kerestetik

22_03_29_erdmost_nincskep

Mesterember kerestetik

Kis túlzással előbb felépíttetünk manapság egy komplett házat, minthogy megjavíttassuk a régi kapunkat. Kis munkára alig találni embert. Utánajártunk, miért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Keresek számlaképes vállalkozót betonozásra, murvázásra udvari behajtó, beálló elkészítéséhez. Olyan embert, céget várok, aki ha elvállalta, meg is csinálja. Nagyon megköszönöm, ha tudtok ajánlani pozitív tapasztalatból!!”

Számtalan ilyen kéréssel találkozunk naponta a közösségi oldalakon. Lehet, hogy nem behajtót, hanem kaput készíttetne, ereszt javíttatna, tetőcserepeket pótoltatna az illető, a lényeg ugyanaz: alig van olyan, aki elvállalná.

Hajduk János, az Érd és Környéke Ipartestület Építőipari Szakosztályának elnöke szerint a nagyobb, komplett projektekre még van vállalkozó – bár ott is akadnak nehézségek -, de a kisebbekre szinte lehetetlen embert találni.

„Ennek egyik oka lehet, hogy a megnövekedett munkabéreket a megrendelők már nem tudják megfizetni. De a legnagyobb baj, hogy ma már nincs szakmunkásképzés. Hogy az építőiparnál maradjunk: bádogosok, tetőfedők még talán vannak, de az ácsokat már egy évre előre le kell kötni, és ők is inkább új tetőket vállalnak, a javításokat nem szeretik. Kőművesmesterek már alig vannak a pályán, és segédmunkást se lehet nagyon találni, még kontárokat sem. Ha ez így folytatódik, teljesen elfogynak a szakemberek és a segéderők is. Hogy akkor mi lesz, azt nem tudom, ahogy azt sem, hová tűntek a szakmunkások. Nyilván sokan elmentek külföldre, de az csak a krémje. A többiek szerintem olyan állást választottak, ahol kevesebb munkával is jobban meg tudnak élni. Hiszen az építőiparban azért keményen dolgozni kell”

– mondta az építészmérnök, aki szerint évente változik, milyen szakemberből van éppen hiány.

Tavaly például nagyon nehezen lehetett burkolót találni, most könnyebb. Vagy vegyük a gázszerelőket: komplett kivitelezés esetén találunk, javításra már nemigen. Egyes esetekben pedig pont az iparág szezonális volta miatt nem lelünk szakembert – például nyáron klímaszerelőt.

Persze, mindig vannak felfutottabb szakmák, és ezekre koncentrálódnak a vállalkozók, így napelem kiépítésére (ami most divatos és támogatott is) például nem kellene lasszóval vadászni a vállalkozókat. Hajduk János azt ajánlja, hogy személyes ajánlás, illetve az internet segítségével keressünk szakembert, és ha nem ismerős révén találunk, kérjünk nyugodtan referenciát.

Bóta Dávid, az Ipartestület Ifjúsági Szakosztályának elnöke szerint most az a tendencia – hiszen ezt támogatja az állam a CSOK-kal, illetve az 5 százalékos áfával -, hogy mindenki újépítésű ingatlanba szeretne költözni.

„Egy újépítésű házon a tetőt egy ács öt-hat emberrel két hét alatt elkészíti, felveszi a pénzt, és megy a következőre. Egyértelmű, hogy a nagyobb pénzt szeretné megkeresni, mint mindenki. Az is nagy gond, hogy a magánmegrendelők nagyon árérzékenyek, főleg a kisebb munkákra. Én olyan építőipari vállalkozó vagyok, akinek irodája van, projektmenedzserei, alkalmazottai – fenn kelt tartanom magamat. Ezt egy magánmegrendelő nagyon nehezen érti meg”

– jegyezte meg Bóta Dávid. Elmondta azt is, hogy az építőiparban nagyon magasak az óradíjak, napi tizenöt-húszezer forint alatt nem dolgoznak, és az anyagárak is rendkívüli módon megemelkedtek, az elmúlt évekhez képest minimum a duplájára.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email