22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák

A Gárdonyiban hetvenöt, a Kósban nyolcvanhárom, a VMG-ben pedig háromszáztizennégy diák kezdi meg hétfőn az érettségit, szigorú járványügyi biztonsági intézkedések mellett. Nemcsak végzősök, hanem egyes tárgyakból alsóbb évfolyamosok is maturálnak. Idén csak írásbeli vizsgákat tartanak mindenütt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek, az egészségügyi óvintézkedések betartásával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Maruzsa Zoltán elmondta: a következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd.

Az Oktatási Hivatal már közzétette honlapján, hogy egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

A Gárdonyi iskolában 63 végzős diák érettségizik, 12-en pedig előrehozott érettségit tesznek a tizenegyedik évfolyamosok közül, angolból és informatikából – tudtuk meg Pintérné Bernyó Piroska igazgatónőtől, aki elmondta azt is: a végzősök 70-80 százaléka szeretne továbbtanulni, és nagyon sokan tesznek emelt szintű érettségi vizsgát, főleg angol nyelvből, történelemből, biológiából, informatikából, egy tanuló pedig matematikából.

Hallgassa meg Szabó Beáta interjúját, Pintérné Bernyó Piroskával!


Olyan diák nincs, aki a járványveszély miatt nem kíván érettségizni, még az iskolai konzultációs alkalmakra is bejártak. Ezeket délutánonként, kis csoportokban tartották, hogy az online órákat ne zavarják meg.

– Nehezebb volt felkészülni, mint a korábbi években, hiszen november óta tart az online oktatás. Elmaradt a próbaérettségi, tanulmányi versenyen sem mérettethették meg magukat a diákok – tette hozzá Pintérné Bernyó Piroska.

A Kós iskolában 83 diák érettségizik, a kötelező tárgyakon kívül biológiából, testnevelésből, informatikából és második idegen nyelvből. Tizenhárman tesznek emelt szintű, tízen pedig előrehozott érettségit (hárman emelt szinten, idegen nyelvből). Ami a továbbtanulást illeti, a maturálók több mint fele, 42 diák marad a Kós technikumi képzésében.

Az érettségi vizsgára nanotechnikai légtér- és eszközfertőtlenítéssel készülnek az intézményben. Egy vizsgateremben tíz vizsgázó tartózkodhat majd, illetve a teremfelügyelő tanár, és a folyosóügyeletes vigyáz az óvő-védő szabályok és a vizsgaprotokoll betartására.

A Vörösmarty gimnáziumban 163 végzős érettségizik, és 151 alsóbb éves diák tesz előrehozott érettségi vizsgát, főleg idegen nyelvből és informatikából, de lesz földrajzból, angolból és németből is maturáló – tudtuk meg Szilasné Mészáros Judit igazgatónőtől.

Hallgassa meg Szabó Beáta interjúját, Szilasné Mészáros Judittal!


A diákok összesen mintegy háromszáz emelt szintű érettségit tesznek le (van, aki két tárgyból is), hiszen szinte mindenki továbbtanulni készül. Bár az idei pályaorientációs rendezvény elmaradt, online formában sokat foglalkoztak ezzel a témával. A diákok körében egyaránt népszerűek a műszaki, illetve a természettudományos pályák, és a humán szakok is (emelt szinten 44-en érettségiznek történelemből, ugyanennyien matematikából és biológiából, angolból pedig 85-en). „Az online tanítás kevésbé ad lehetőséget a felkészítésre, mint a jelenléti oktatás, de igyekeztünk kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat. A kötelező és választott érettségi tantárgyakra koncentráltuk a digitális órarendünket, és kiscsoportos foglalkozásokat is tartottunk” – tette hozzá az igazgatónő.

Hétfőtől a nagyobb termekben kilenc-kilenc, a kisebbekben hat-hat diák írhatja majd az érettségit. Lesz olyan nap, amikor 25 termet is használnak. A lázmérés, kézfertőtlenítés, illetve a maszk használata kötelező lesz. A beléptetés két kapun keresztül történik majd, az eltávozást rendőrök segítik, hogy ne legyen csoportosulás. A tankerület minden vizsganapon biztosítja a ködös fertőtlenítést.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email