22_03_29_erdmost_nincskep

Így kerülhetjük el a zsebtolvajokat

22_03_29_erdmost_nincskep

Így kerülhetjük el a zsebtolvajokat

Egy kis lökdösődés, a takarásban kutakodó kéz, egy gyors mozdulat, és máris gazdát cserélt a pénztárcánk... A zsebtolvajok trükkjeiről és a védekezés mikéntjéről a megyei rendőrkapitányság állított össze tájékoztatót. Most, az enyhítések, a növekvő embertömeg idején jó, ha megfogadjuk a tanácsokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A zsebtolvajoknak vannak jól bevált módszerei. A közlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros testi érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, egyéb értékeket. Egyesek kezükben valamilyen álcázó tárgyat (reklámszatyrot, újságot, kabátot, pulóvert) tartanak, és annak takarásában igyekeznek a táskák, zsebek tartalmát átkutatni, vagy társaik mozdulatait fedezni.

Látszólag zsebre dugott kézzel állnak a kiszemelt áldozat mellett, miközben saját kivágott zsebükön keresztül, a kabátjukból kinyúlva kezdenek a gyanútlan utas táskájában keresgélni.

A zsebtolvajok könnyű prédának tartják a cipzáras, mágneszáras táskákat, a csatossal nehezebben boldogulnak.

A zsebtolvaj soha nincs egyedül: egyikük eltereli az áldozat figyelmét, a másik eltakarja a tolvaj kezét (azaz fedezi őt), a harmadik kiszűri a tömegben azokat, akik figyelik őket, a negyedik pedig eltünteti a megszerzett tárgyakat. 

Védekezni persze lehet, és kell is ellenük:

Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tartózkodik vagy utazik! A válltáskáját tartsa maga előtt! 

Ne tartson okmányokat, értékeket táskája külső zsebeiben!

Ne tegyen egy helyre pénztárcát, okmányokat, lakáskulcsot, mobiltelefont!

Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le a táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba! Értékeit ne hagyja felügyelet nélkül! 

Ha gyanúsan viselkedő személyt lát, ellenőrizze, hogy megvannak-e az értékei!

Ha tettenéri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget!

Ne fordítson hátat, ha zseblopást észlel! Ne feledje, nemcsak a zsebtolvaj, Ön sincs egyedül! Rendőri intézkedést igénylő esetben hívja a 112-es segélyhívót.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email