22_03_29_erdmost_nincskep

Ismerjék meg Pixát és Mokkát, a két terápiás négylábút

22_03_29_erdmost_nincskep

Ismerjék meg Pixát és Mokkát, a két terápiás négylábút

A héten állt munkába Pixa és Mokka, Érd új idős embereket segítő négylábú terapeutái. Erről Csőzik László polgármester számolt be közösségi oldalán. A kutyás terápia segítséget nyújt abban, hogy az idős emberek szellemi-fizikai-lelki aktivitása együttesen megmaradjon, sőt akár fejlődjön is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Április 20-án, kedden indult el városunkban az állatasszisztált terápia, osztotta meg az örömhírt Szilaj Krisztina, az érdi Szociális Gondozó Központ tagintézmény vezetője! Az érdi idősellátás vezetője már hosszú ideje szoros barátságot ápol az állatokkal, amelyek közül is főként a kutyák és macskák állnak hozzá a legközelebb.”-olvasható a polgármester közösségi oldalán.

Csőzik László arról is ír, hogy a kutyás terápiák hatékonyságát az elmúlt években számos kutatás igazolta, ugyanis ezek a négylábú kedvencek remek segítségét nyújtanak a stresszkezelésben, a szorongás leküzdésében, érzelmi és szociális támaszt nyújtanak, amellyel segítenek a pszichés állapot karbantartásában. „A kutya képes tökéletesen ráhangolódni az emberre, átvenni annak hangulatát, figyelni rá, olyannyira, hogy az már vigasztaló lehet egy szomorú egyén számára. Kimutatható, hogy a kutyával való szeretetteljes kapcsolat gátolja az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését is, hiszen a kutyákkal való foglalkozás növeli, illetve erősíti az ember társas kapcsolatokra való törekvését.  A kutyusok segítséget nyújtanak a szociális kapcsolatok beszűkülésének megakadályozásában, a feleslegesség érzésének csökkentésében, a kommunikáció fejlesztésében, illetve abban is megkérdőjelezhetetlen szerepük van, hogy segítenek fejleszteni illetve karbantartani az idősebb emberek finommozgását. A kutyák érintése pedig endorfint szabadít fel a szervezetben, amelyek hozzájárulnak a boldogság érzethez.”

A polgármester úgy véli, hogy a kutyás terápia abban is segíti az időseket, hogy ne csak a lelki állapotuk javuljon, de fizikai aktivitásuk is növekedjen, a fizikai aktivitás növelése pedig szintén visszahat arra, hogy mentális állapotuk javuljon, csökkenjen az időskori depresszió, szorongás, és leépülés. „A kutyás terápia tehát röviden összefoglalva segítséget nyújt abban, hogy az idős emberek szellemi-fizikai-lelki aktivitása együttesen megmaradjon, sőt akár fejlődjön is.”

Az érdi terápiás munka két kutya segítségével indult el április 20-án, velük együtt dolgoznak a kutyás terápiában járatos szakemberek, hetente felváltva az egyes időseket gondozó intézményekben. Az egyik terápiás kutya a Pixel névre hallgató ausztrál juhászkutya, míg másikuk Mokka, aki egy border collie fajtájú kutyus.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email