22_03_29_erdmost_nincskep

Most is próbálkoznak az unokázós csalók

22_03_29_erdmost_nincskep

Most is próbálkoznak az unokázós csalók

A koronavírus-járvány alatt sem veszített „népszerűségéből” az unokázós csalás: az elkövetők közeli hozzátartozónak kiadva magukat, vezetékes telefonon hívják fel az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket követelnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Fontos, hogy a fiatalabb rokonok, unokák időnként beszélgessenek idősebb hozzátartozóikkal az unokázós csalásról, a megelőzés módjáról – annál is inkább, mert Érden, illetve a környéken ismét történtek ilyen próbálkozások. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya összeállított egy tájékoztatót arról, mi a teendő, ha az unokázós csalók nálunk, vagy idős rokonunknál próbálkoznak: 

1. Ne bízzon meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!

2. Ha pénzt követelő telefonhívást kap, bontsa a vonalat, és ellenőrizze a kapott hír valóságtartalmát: haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot unokájával, hozzátartozójával!

3. A hívó fél beazonosításnál segíthet a visszakérdezés is, illetve ha konkrét kérdéseket teszünk fel (amire csak a családtagjaink tudhatják a választ). 

4. Soha ne adjon át pénzt, vagy más értéket idegeneknek!

5. Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email