22_03_29_erdmost_nincskep

Május végére mindenkit beolthatnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Május végére mindenkit beolthatnak

Minden regisztrált megkaphatja a védőoltást jövő hónap végéig, feltéve, hogy sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni. Erről Gulyás Gergely beszélt online sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is: négymilliós oltottságnál lesznek olyan szabályok, amelyeknél jelentősége lesz a védettségi igazolványnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely közölte: meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani – tette hozzá.

Mint azt már megírtuk, a Janssen-vakcinával oltottak esetében nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok kezdeményezték is az egydózisú vakcina használatának felfüggesztését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már vizsgálódik az ügyben. Sajtóhírek szerint a vállalat az amerikai javaslatot követően úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.Mivel a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen kiesett, félmillióval kevesebb adagra lehet számítani. A kormány tárgyalásokat folytat, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a kiesett oltóanyagot.

Gulyás úgy vélte: fentiek miatt a múlt heti oltásszámot valószínűleg nem tudják tartani, Kitért arra is, hogy a Janssen-vakcinával kapcsolatosan a kormány is elrendelt egy vizsgálatot. A magyar virológusok tudása kiemelkedő, ha meggyőződnek az oltás alkalmasságáról, akkor lehet majd velük oltani. A vizsgálat eredményéről tájékoztatják a közvéleményt – tette hozzá.

Közölte továbbá: nincs szükség arra, hogy más vakcinát adjanak a második oltásnál azoknak, akik AstraZeneca-oltóanyagot kaptak, mert „a vakcina kiváló adatokat hoz”.

A miniszter megerősítette, hogy a Szputnyik vakcinák második oltása is időben érkezik, a 21. napon mindenkinek be tudják adni. Hozzátette: egyébként majdnem minden virológus egyetért abban, hogy ha 25 vagy 30 napra adnák be a második oltást, annak sem lenne negatív következménye. 
   
A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg. Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket.

Tájékoztatása szerint 3,5 millió ember beoltása után fog a kormány dönteni arról, hogy 4-4,5-5 millió beoltottnál milyen intézkedéseket hoznak. Hozzátette: feltehetően már négymilliós oltottságnál lesznek olyan szabályok, amelyeknél lesz jelentősége a védettségi igazolványnak.
   
Gulyás Gergely szerint nyáron, ha a járványhelyzet Európában, a környező országokban vagy a világ más államaiban ezt lehetővé teszi, reményeink szerint a beadott oltások mindegyikével lehet majd külföldre utazni. Az EU-ban nem látja reálisnak azt a veszélyt, hogy bárki azért ne utazhatna, mert egyik vagy másik oltásból kapott – emelte ki. A miniszter kitért arra: a nyárra változtatni fognak a karanténkötelezettség szabályain, és aki be van oltva, annak hazatéréskor nem kell majd karanténba vonulnia. Egyelőre azonban nem változtatnak a szabályozáson, hogy lehetőleg csak az menjen külföldre, aki üzleti útra indul – magyarázta.

A politikus arról is beszélt, hogy az egészségügyben olyan kezeléseket sehol nem függesztettek fel, amelyek az életvédelem területére esnek, az onkológiai kezelések is zajlanak. Kiemelte: csak szűrővizsgálatokat függesztettek fel, az akut beavatkozásokat most is elvégzik.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email