22_03_29_erdmost_nincskep

Hajszálra Tokiótól

22_03_29_erdmost_nincskep

Hajszálra Tokiótól

Csak a hivatalos bejelentésre várnak, hogy ott lehessenek a 2021-re halasztott tokiói paralimpián az UTE érdi kerekesszékes vívói. Dani Gyöngyi ötödik, Krajnyák Zsuzsanna hatodik paralimpiáján vehet részt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Krajnyák Zsuzsanna a 2000-es sydney-i játékok óta hatodik paralimpiáján öt ezüst- és négy bronzérem után, míg Dani Gyöngyi a 2004-es athéni versenyek óta ötödik paralimpiáján hat ezüst- és egy bronzérmet követően gyűjtheti be első aranyérmét a 2021-re halasztott tokiói eseményen.

„Mondhatjuk azt, hogy szerencsére szinte 100%-ban biztos a helyem. Sikerült az elmúlt években kivívnom a helyemet Tokióba. A hivatalos értesítő még nem érkezett meg, de ezt viszont inkább csak formalitásnak nevezném”

– magyarázza Krajnyák Zsuzsanna. Az UTE érdi kerekesszékes vívója kifejtette, ezúttal már 2018 végén elkezdődött a paralimpiai kvalifikációs időszak, akkor és azután több másik versenyen is számos érmet szerzett. Ennek köszönhetően pedig már a pandémia előtti időszakban biztossá tette tokiói részvételét.

Igaz, a kerekesszékes vívók helyzetét nehezíti, hogy legutóbb 2020 februárjában, Egerben versenyeztek.

„Ez sokat visszavesz, mert nem tudom, milyen formában vagyok és hogy áll a felkészülésem. Házi versenyeket tudtunk rendezni mindenféle szabályok betartásával, de tudjuk, hogy az nem olyan értékű, mintha egy nemzetközi versenyen vettünk volna részt”

– tette hozzá.

Dani Gyöngyi szerint a paralimpián komoly meglepetéseket okozhat a versenymentes időszak.

“Ez egy faramuci helyzet, de most úgy néz ki, hogy ha Varsóba nem megyünk, akkor verseny nélkül megyünk a legnagyobb versenyünkre. Ez nem csak ránk vonatkozik, hanem a többi nemzetre is. Szerintem sok meglepetés fog érni minket, mert nem tudjuk mi a teljesítményünk. Mi nem olyanok vagyunk, mint egy úszó, aki tudja milyen gyorsan kell úsznia, hanem én a versenyen tudom lemérni, hol tartok”

– fejtette ki Dani Gyöngyi. Merthogy a májusi Európa-bajnokságot elhalasztották.

Így a paralimpia előtt egy hónappal a varsói világkupa-verseny lehet az egyetlen megmérettetésük. Az viszont még kérdés, erre elutazik-e a magyar csapat – tudtuk meg Dani Gyöngyitől. Krajnyák ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a válogatott minden tagja már kétszer is be van oltva, ezért bár kicsi az esélye a megfertőződésnek, de ezt a kockázatot is szeretnék minimalizálni. Mert ha valaki egy hónappal a paralimpia előtt esetleg a versenyen megfertőződik, akkor ő kihagyja a játékokat. Dani Gyöngyi például március közepén produkált pozitív tesztet, csupán megfázásszerű tünetei voltak, de hetekig nem végezhetett edzésmunkát.

Márpedig a tervei szerint utolsó paralimpiájára készülő Dani nyilván nem szeretne lemaradni Tokióról és jelenleg úgy fest, hogy tőrben és párbajtőrben is indulhat.

“A legújabb számítások szerint úgy néz ki, én is indulhatok egyéniben, de hivatalos értesítés erről egyelőre nincs”

–  erősítette meg lapunknak Dani Gyöngyi, akinek kvalifikációs időszakát sérülések nehezítették.

Bár versenyek nincsenek, a magyar kerekesszékes vívók felkészülése magas színvonalon folyik, hiszen egyrészt nemzetközi szinten is erős honfitársakkal dolgozhatnak, másrészt az olimpiára kijutó női tőrválogatottal két éve minden nap közösen készülnek.

És bár Krajnyákéknak jelentős paralimpiai tapasztalatuk van rendezés szempontjából, idén ez egészen biztosan más lesz, mint a korábbiak, hiszen egy buborékban, rendkívül szigorú szabályok szerint kell versenyezniük.

„Szerencsém van, hogy van tapasztalahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, de azt gondolom sokkal-sokkal másabb lesz az eddigieknél, mert a játékoknak az a legnagyobb ereje, hogy rengeteg néző van, programokkal szinesítik, a sztársportolók találkoznak egy helyen. Ez most nem így fog történni. Erre lelkileg előre fel kell készülni. Nem tudom előre elmondani, hogyan tudom én vagy a többiek kezelni, hogy egy óriási csarnokban, kb. édes kettesben vívunk az ellenféllel és a zsűrivel”

– fogalmazott Krajnyák Zsuzsanna, aki szerint indulásuk legkésőbb június elejéig válhat biztossá a tervek szerint 2021. augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-ig tartó tokiói paralimpiára.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email