22_03_29_erdmost_nincskep

Lukács László: A csatornapénz visszajár

22_03_29_erdmost_nincskep

Lukács László: A csatornapénz visszajár

A Csatornapénz visszajár! Ez volt a választásokon az egyik ígéretünk. Utánajárunk az igazságnak, és visszaadjuk a lakosoknak, ami visszajár nekik. Ez volt a szándékunk a kampány során, és ez a szándékunk most is. -olvasható Tárnok polgármesterének Facebook bejegyzésében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Csatornapénz visszajár- írja Lukács László közösségi oldalán. Az első feladat az volt, hogy felállítsák azt a folyamatot, aminek a végén ki lehet fizetni a visszajáró pénzösszeget a jogosultaknak. A folyamat első pontja magának az összegnek a meghatározása. Ehhez felállítottak egy bizottságot  Március elején, s a bizottsági üléseket korlátozták, de a bizottsági tagok folyamatosan dolgoztak és átnéztek minden rendelkezésre álló dokumentumot. Mindannyian hozzáférést kaptak mindenhez és a munka most is folyik, bár csak négy taggal.

Lukács László úgy fogalmaz, hogy nagyra becsülik az ötödik bizottsági tag eddigi munkáját és kitartását, ezért is nem reagált korábbi írásaira, melyek félreérthetőek, s erősen félrevezetik a lakosságot. Viszont úgy érzi, le kell írnia az igazságot! „Tény, hogy a bizottsági üléseken minden bemutatott adatot és dokumentumot mindenki megvizsgált. Ez a dolguk! Tény, hogy senki sem fogadott el semmit úgy, hogy igaz, mert XY ezt mondta. Pont ez a lényege a bizottsági munkájuknak! Az is tény, hogy felmerültek kérdések, s voltak indulatosabb pillanatai is a megbeszéléseknek. Viszont az is fontos, hogy bármi lesz is a döntés a végén, azt a testületnek kell meghoznia a bizottság beszámolója és ajánlása alapján, amit természetesen dokumentumokkal kell tudni bizonyítani, alkalmasint a bíróságon is meg kell tudni védeni! Ezt pedig csak így lehet biztosítani! „

2020 végén a bizottsági tagok úgy döntöttek, a megismert adatok alapján minden tag készítsen egy saját számítást a visszaadandó összegről, s ezt az öt változatot vitassák meg a következő ülésen. A munkát minden tag elkezdte, de egyik tag, aki egy lakos, úgy gondolta, hogy ezt elvégezteti inkább a hivatallal, így közérdekű adatkérés keretében kikért mindent a jegyzőtől.

„Azért is volt meglepő az eset, mert többnyire olyan dokumentumokat kért ki, melyekkel már rendelkezett, illetve úgy tudtuk, ő van a legtöbb információ birtokában! A jegyző válasza az volt, hogy fáradjon be a hivatalba, a dokumentumok a rendelkezésére állnak, bármikor megtekintheti azokat. Erre egy feljelentés lett a válasz a NAIH-nál. A panaszt kivizsgálták, és az eredmény az lett, hogy a bizottsági tagokra nem vonatkozik a közérdekű adatkérésről szóló szabályozás, mivel ők a teljes dokumentumállományhoz amúgy is hozzáférnek. Talán ennek hatására 2021-ben, nem adott le vagyonnyilatkozatot.Annak ellenére tette ezt, hogy tudta, emiatt nem vehet részt a továbbiakban a bizottság munkájában!”

A polgármester úgy tudja, ettől a tagtól nem áll rendelkezésükre adat a visszajáró pontos összegről, s a rendelkezésére álló bizonyítékai nagy részére is csak ígéretet kaptak, pedig szerinte  most kellene előrukkolni mind az összeggel, mind a bizonyítékokkal! A másik négy tag dolgozik tovább, s heteken belül lesz döntésük is. „A veszélyhelyzet feloldása után amint lehet összeülnek, s a következő testületi ülésen meg is vitatjuk az eredményeket. Ekkor születhet határozat, s indulhat meg a visszafizetések előkészítése, az egyes jogosultaknak járó összegek kiszámolása.”

A polgármester arról is ír, hogy amennyiben a hiányzó vagyonnyilatkozat leadásra kerülne, újra öt tag dolgozhatna a bizottságban. Ilyen történt már korábban is. Volt képviselő, aki késve adta le vagyonnyilatkozatát, de leadta, s ezért folytathatta képviselői tevékenységét!

„Tehát az, hogy nem vesz részt az ötödik tag a bizottság munkájában, kizárólag az Ő döntése, s a miérttel is neki kell elszámolnia a lakosság felé! A lakosság által befizetett hozzájárulások összege nem szerepelt a választások utáni polgármesteri átadás-átvételben, ezért azt nem tudtuk elkölteni sem! A visszafizetendő összeget ki kell gazdálkodni, nem áll rendelkezésünkre! Jelzem, amennyiben a pénz meg lett volna az átadáskor, az eddigi feljelentések és állítások az előző vezetés és a csatornázással kapcsolatban, egytől egyig értelmetlenek lettek volna! Ugyan azt a pénzt csak egyszer lehet elkölteni, utat építeni belőle és meg is tartani az egészet nem lehet egyszerre! Aki ezt vitatja, kérem, ne a lakosokat próbálja meggyőzni igazáról, jelentsen fel! Könnyű a Facebookon rágalmazni, s ezzel félrevezetni a lakosokat, sokkal nehezebb utána nézni a dolgoknak és vállalni, ha tévedtünk! Ezért vagy egy nyilvános bocsánatkérést az igazság leírásával vagy egy rendőrségi feljelentést várok az érintettől!”

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email