22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan menthetjük meg a Földet?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan menthetjük meg a Földet?

Edukatív játékkal hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozásra, a megújuló energiára és a környezetszennyezésre a DUE Médiahálózat. A Nagy Diák Klímateszt azonban nem csak egy felhívás, hanem javaslatokat is tesz arra, hogyan lehet megmenteni a Földet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A mindennapokban is tapasztaljuk az éghajlat átalakulását, hiszen a különböző természeti jelenségek igen hektikussá váltak. A légkör hőmérséklete nő, ezzel együtt pedig a jégolvadás miatt a tengerszint emelkedik.

Ha ez így folytatódik, rengetegen vesztik el otthonaikat, sok helyen a vízhiány is komoly problémát okozhat. Egyes adatok szerint hazánkban személyenként átlagosan 6 tonna szén-dioxidot bocsátunk ki, de ez megfelelő életmódváltással 30%-kal csökkenthető lenne.

Csak oda kell figyelnünk az olyan dolgokra, mint

  • hulladékok szelektív gyűjtése, komposztálás
  • hús ritkábban kerüljön az étkezőasztalra, részesítsük előnyben a növényi táplálkozást
  • termesztés vagy őstermelőktől vásárlás
  • kisfogyasztású autó használata
  • tömegközlekedés előnyben részesítése az autóval szemben
  • ésszerű takarékoskodás a fűtéssel, például 25 fok helyett csak 22 fokos legyen a lakás
  • a fűtéshez hasonlóan a légkondicionáló használatának optimalizálása
  • elektromos eszközök cseréje csak akkor történjen, ha valóban szükséges, ilyenkor viszont energiatakarékosat válasszunk.

A DUE Médiahálózat azért is hozta létre a Nagy Diák Klímatesztet, hogy ezen keresztül is felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra, amely ellen a mai fiatalok szemléletváltással sokat tehetnek. A játék során a 14-24 év közötti fiatalok klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit méri fel és bővíti. A Nagy Diák Klímateszt egy háromfordulós játék, melynek első fordulójába a klimateszt.hu oldalon lehet bekapcsolódni. A játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről.

A játékosoknak 18 kérdésre kell válaszolniuk. Az online fordulóban életkortól függetlenül bárki próbára teheti a tudását, de a középdöntőbe csak a 14 és 24 év közötti korosztály legkiválóbb játékosai kapnak meghívást. A legjobban teljesítő 12 versenyző 2021. szeptember 30-án a budapesti Akvárium Klubban, élőben csap össze egy látványos, tévés vetélkedőkre emlékeztető helyszíni döntőben. A fődíjak egy elektromos robogó, egy szuper kerékpár, valamint választható módon egy belföldi vagy egy tengerparti nyaralás.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email