22_03_29_erdmost_nincskep

Figyeljünk a bajba kerülő „panelrécékre”

22_03_29_erdmost_nincskep

Figyeljünk a bajba kerülő „panelrécékre”

Március-áprilisban épületek erkélyein, lapostetőin fészket építenek és kotlani kezdenek a tőkés récék, melynek fiókái röpképtelenek. A magas tetőkről nem tudnak lejutni, így éhen és szomjan pusztulhatnak, vagy leeshetnek a magasból. A probléma egyelőre Budapesten jellemző, de máshol is megjelenhet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tőkés réce fiókák április-május környékén hagyják el fészkeiket, ekkor viszont vagy a tetőn szaladgálnak, vagy az utcán.

Mint azt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ismertette, bár a tőkés récék tollazata vastag, tömött és levegővel teli, ami megvédheti őket a becsapódástól, de balesetek ennek ellenére is előfordulnak.

„Összességében a tortúrát mindig túléli annyi fióka, hogy a kockázat megérje a szülőknek, a fajnak. Madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs (többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó) hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő, többnyire rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz” – írja közleményében az MME, hozzátéve, hogy a városok magas épületei is ilyen szupernormális kulcsingert jelentenek, pedig a bajba került családokon egyszerűen segíthetünk.

„A fiókák kikelését követően a fiatalokat és a tojót külön szállítódobozba téve (a madarak legtöbbször kézzel is könnyen befoghatók) a közeli Dunához, nagyobb vízhez lehet vinni, ahol nyugodtan elengedhetjük őket” – javasolják.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email