22_03_29_erdmost_nincskep

Diósdi koronavírus-helyzet

22_03_29_erdmost_nincskep

Diósdi koronavírus-helyzet

A harmadik hullám felfutó szakaszában vagyunk, ezt Dr. Varga Dániel, diósdi háziorvos is tapasztalja, aki arról számolt be az Érd TV munkatársainak, hogy csak ő napi 10-15 tesztet kér. A legtöbb beteg jelenleg a 30-50 év közötti korosztályból kerül ki. Jó hír, hogy közel 400 főt már beoltott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Varga Dániel arról számolt be, hogy naponta 8-10, vagy akár több alaklommal is kér tesztet a panaszos páciensei számára. Mint mondta, általánosságban 10 tesztből 6-7 lesz pozitív. Tapasztalatai azt mutatják, hogy a mutáns vírus most a fiatalabb korosztályt betegíti meg leginkább. „Leggyakrabban a 30-50 év közöttiek jelentkeznek panaszokkal, orrfolyással, torokkaparással, izomfájdalommal, ízületi fájdalommal, fejfájással, hasmenéssel, hányingerrel fordulnak hozzánk. Igen változóak a tünetek, ami egyértelművé teszi általában, az a szaglás és az ízérzés elvesztése.”

Az orvos kiemelte a favipiravir alkalmazásának lehetőségét is. A szer alkalmazását az első 3 napban ajánlott elkezdeni, mivel akkor a leghatékonyabb, így csökkenthető a súlyos esetek és a kórházi ellátásra szorulók száma. Azt is hangsúlyozta, hogy szerencsére nem sok páciense, körülbelül 15-20 szorult kórházi ellátásra.

Az oltások Diósdon is megkezdődtek, dr. Varga Dániel közel 400 páciensének adta már be a vakcinát, mind az öt oltóanyagból került már hozzá. „Van egy listánk a 60 év felettiekről és a 60 év alattiakról. A 60 év alattiakat sms-ben hívják az oltópontra, ők Astra Zeneca-t kapnak, a 60 év felettiek Pfizerrel, Modernával vagy orosz vakcinával oltakozhatnak. A Pfizerrel és az orosz vakcinával való oltás Törökbálinton történik. Mi itt a rendelőben csak az az Astra Zenecát és a kínai vakcinát tudjuk beadni.”

Az orvos fontosnak tartotta elmondani, hogy hogy egy lista alapján dolgoznak, ez alapján hívja fel a pácienseit, mindig e legidősebbel kezdve. Az elmúlt hétvégén 200-250 telefonjába került, mire kijelölte azt a 30 embert, aki szerdán felvehette a Szputnyik vakcinát.

„Rengetegen telefonálnak, hogy hányadikak a listán vagy mikor kerülnek sorra. De sajnos ezzel a telefonálással nem jutnak előrébb, mert előre mi sem tudunk semmit. Általában 2-3 nappal korábban tudjuk meg, hogy milyen és mennyi oltás érkezik. Ezért kérem, ilyen kérdésekkel, ne keressék a háziorvost! Ha valaki sorra kerül, hívni fogjuk őt.”- zárta szavait a szakember.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email