22_03_29_erdmost_nincskep

Búcsút mondhatunk a 300 és 400 forint közötti benzinárnak?

22_03_29_erdmost_nincskep

Búcsút mondhatunk a 300 és 400 forint közötti benzinárnak?

A jövő hónaptól csaknem 1 700 forint lesz a dohánytermékek átlagára. Várhatóan drágább lesz majd a hús és a tej is. A benzin ára szerdán emelkedik, 6-6 forinttal kell majd többet fizetni a benzin és a gázolaj literjéért - hangzott el az ATV Híradójában hétfő este.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Már most is folyamatos az áremelkedés az üzletekben, a következő hónapokban azonban még nagyobb mértékben drágulhatnak az élelmiszerek. Különösen a hús és a tej ára emelkedhet jelentősebben.

„Mindegyik takarmány alapanyag ára évtizedes rekordokat döntöget.” Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója mondta ezt, majd kiemelte Kína szerepét ebben. Szerinte a távol-keleti ország elképesztő mennyiségű takarmányt vásárol fel Európából, aminek nyomán keresleti piac alakult ki. Drágult a termelés, például az üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatt, és a forint árfolyam is belejátszott a költségek emelkedésébe – állítja.

Harcz azonban úgy véli, hogy egyelőre nem kell elszabaduló áraktól tartani. Ez a folyamat szerinte törvényszerű, hiszen senki nem várhatja el azt, hogy a tejtermelés vagy a feldolgozás hosszútávon ráfizetéssel működjön.

A benzin is drágul

Tavaly ilyenkor még olcsónak tartottuk a benzint, legalábbis a mostani árakhoz képest. Az év elejétől azonban 50%-kal emelkedett a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típusú olaj hordónkénti ára.

Holoda Attila energetikai szakértő azonban arra is emlékeztet, hogy 1 liter benzinnek itthon csak a 40 százaléka a termelési költség, 60 százalék adó.

„Az a plusz 27 százalék, az bizony nagyon meg tudja érinteni a zsebeket” – fogalmazott.

Holoda azt jósolja, hogy nagy valószínűséggel végleg búcsút mondhatunk a 300 és 400 forint közötti benzinárnak. Hacsak nem stabilizálódik a forint a többi valutához képest, szerinte a 400 és 500 forint közötti átlagárral  kell elkezdenünk kalkulálni.

Ezen a héten tovább emelkedik az üzemanyagok ára. A benzin és a gázolaj ára is bruttó 6-6 forinttal drágul szerdán, ez sorban már a 10. áremelés. A 95-ös benzin átlagára így 428, a gázolajé 435 forint lesz.

Az állam is érzi

Gyűlik a mínusz az államkasszában is. A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az önkormányzatok nélkül 539, 7 milliárd forintos hiánnyal zárult az év első két hónapja. Összességében azonban közel 740 milliárd forintos hiányt ért el a költségvetés februárban. Korábban még soha nem volt ekkora a második havi mínusz a büdzsében.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email