22_03_29_erdmost_nincskep

Nem lesz gyermekfelügyelet

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem lesz gyermekfelügyelet

A cél egy rövid, hatékony védelmi időszak beiktatása, ezért az óvodák, iskolák nem tarthatnak ügyeletet a bezárás idején. A középiskolák továbbra is tarthatnak felkészítést az érettségi, illetve szakmai vizsgák előtt állóknak, a nyolcadikosok szóbelijét pedig online térbe helyezik át.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem tarthatnak ügyeletet, gyermekfelügyeletet sem az óvodák, sem az általános iskolák a rendkívüli szünet idején – jelentette be pénteken Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki közölte: a cél egy rövid, de hatékony védelmi időszak beiktatása, „nem egy több hónapos leállásra készülünk”. Hozzáfűzte: április 7-én, a tavaszi szünet után hagyományos, jelenléti munkarendben szeretnék újraindítani az oktatást.

A tanulók étkeztetését ebben az időszakban is biztosítani kell: az elvitelre módot kell nyújtani a családok számára.

A digitális munkarendet a már meglévő tapasztalatok szerint szeretnék folytatni: az Oktatási Hivatal honlapján elérhető egy továbbfejlesztett módszertani ajánlás, a digitális tananyagok, illetve a digitális kollaborációs tér pedig rendelkezésre áll. Ahol a családok nem tudják biztosítani a szükséges digitális eszközöket, ott az iskoláknak kell kiadni azokat a gyermekek számára.

A középiskolák működtetésében alapvetően nem lesznek változtatások, az érettségire, szakmai vizsgákra való felkészítést a továbbiakban is folytathatják, egyénileg és kis csoportokban, az intézményvezetők döntése alapján.

A nyolcadikosokat érintő felvételi vizsgákat is meg lehet tartani, javasolják, hogy ezeket az online térben oldják meg az iskolák. A koronavírus-fertőzéssel érintett vagy karanténban lévő felvételizők számára kitolják a pótfelvételik határidejét: 19-éig még szervezhetnek számukra szóbeliket az iskolák – ezeket is célszerű az online térbe terelni.

A köznevelési kollégiumokra vonatkozó szabályok nem változnak: ezek az eltérő munkarend időszakában nem biztosítanak lakhatást, az intézményvezető ugyanakkor engedélyezheti ezt az érettségire készülők, illetve azon tanulók számára, akiknek a személyi körülményei ezt indokolják. A sportkollégiumok speciális rendelkezései is érvényben maradnak.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények, illetve az utazó gyógypedagógusi hálózatok elsősorban  online módon végezhetik a tevékenységüket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email