22_03_29_erdmost_nincskep

Indul a tavaszi emlőszűrési kampány

22_03_29_erdmost_nincskep

Indul a tavaszi emlőszűrési kampány

Az emlőszűrés életet menthet. Még így, a vírusveszélyes időkben is érdemes élni ezzel az ingyenes lehetőséggel. Március 11-én indul az újabb szűrési kampány: azokat a 45-65 év közötti hölgyeket hívják be, akik az elmúlt két évben nem vettek részt ilyen vizsgálaton.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vírusveszély miatt jelentősen romlott az emlőszűrésen részt vevők aránya: korábban is csupán a behívottak negyven százaléka élt ezzel az ingyenes szolgáltatással, most viszont alig húsz – mondta érdeklődésünkre az érdi mammográfiát üzemeltető Perla x-ray Kft ügyvezető igazgatója, Völgyiné Juhász Klára.

– Sokan félnek a koronavírustól, ami érthető. Sajnos, azt látjuk, hogy már csak akkor jönnek el a vizsgálatra, amikor már kitapintható az elváltozás. Az elmúlt időszakban heti rendszerességgel öt-hat – sőt, volt olyan eset, amikor nyolc – emlőrákot diagnosztizáltunk, és nem a kezdeti stádiumban – mondta a szakember.

Akiknek nincs panaszuk, és nem javasoltak számára gyakoribb vizsgálatot, elegendő kétévente megjelenniük a szűrésen.

– Nem kell beutalót kérni, sorban állni, megkapják a behívólevelet az időponttal – amit lehet módosítani is –, és nincs egyéb teendőjük, mint eljönni az ingyenes vizsgálatra. Van, akinek a családi anamnézise, illetve az emlőszerkezete gyakoribb szűrést indokol. Ilyen esetben nem kell megvárni a behívót, kérhet a háziorvostól, illetve a nőgyógyásztól is beutalót. A hét minden munkanapján folyamatosan dolgozunk, a vírusveszélytől függetlenül, az elkövetkezendő két hétben is, amíg tartanak a szigorúbb korlátozások. Az emlőszűrő behívók is kimentek a március 8-22-ei időszakra, és várjuk a hölgyek érkezését – zárta szavait az ügyvezető igazgató.

Az emlőszűrésekről bővebben itt olvashatnak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email