22_03_29_erdmost_nincskep

Tampon helyett zoknigombóc

22_03_29_erdmost_nincskep

Tampon helyett zoknigombóc

Tiszta ügy néven indított kampányt a Gondozó Központ a Szövetség Érdért frakció és az Érd Médiacentrum támogatásával. Céljuk, hogy csökkentsék a menstruációs szegénységet. Ezt a fogalmat kevesen ismerik, azt még kevesebben tudják, hogy ötből egy lányt érint. Gecse-Simon Orsolyával beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mit jelent a menstruációs szegénység?

Számos nő él ma Magyarországon, akik nem képesek megvásárolni a menstruációhoz szükséges segédeszközöket – betéteket, tamponokat vagy akár a görcsoldó gyógyszereket, mosakodóeszközöket. Gondoljunk csak bele, hogy egy nagyobb családban hány anyát és lányt érinthetnek anyagilag is érzékenyen ezek a napok!

Ilyenkor ők kiesnek a munkavégzésből?

Igen. Vannak lányok, akik nem tudnak iskolába menni, sportolni, vannak nők, akik nem tudnak bemenni a munkahelyükre, vagy akár a boltba. Nem tudnak havi pár ezer forintot költeni a menstruációs napok átvészelésére.

Hogyan tud nekik segíteni a Szociális Gondozó Központ?

Fontosnak tartjuk, hogy e természetes biológiai folyamat miatt senki ne essen ki a mindennapi munkából, tanulásból, sportból. És az is fontos, hogy beszéljünk a menstruációról, ne legyen ez tabu a XXI. században. A lakosság támogatásával szeretnénk higiéniai csomagokat összeállítani, amelyeket eljuttatunk az érdi oktatási intézményekbe, az iskolai szociális munkás segítségével. Ezek a női kellékek természetesen nemcsak a menstruációs szegénységben élő fiataloknak lesznek elérhetőek, hanem minden „megszorult” lány számára. Szeretnénk, ha ezt a lehetőséget teljesen természetesen igénybe tudnák venni a diákok.

Az akciónak van valamilyen határideje?

A nőnap jó apropója ennek a kezdeményezésnek, ezért első körben március 8-áig várjuk a felajánlásokat az Emma utca 7. szám alatt, de szeretnénk folyamatossá tenni kampányunkat.

Visszatérve a menstruációs szegénységhez, ez Érden mennyire jellemző?

Azt tapasztaljuk, hogy még most is sok tabu kapcsolódik a havi vérzéshez, különösen a kevésbé jó higiénés környezetben élő családok körében. Erről számukra szégyen beszélni, és sok az olyan fiatal, aki nem szól, hanem – a kihagyott iskolai napok után – egyszerűen csak hoz egy orvosi igazolást. Ezért aztán magas a látencia is.

Az iskolafalakon kívül hogy lehet ezen segíteni? Mi a helyzet például a családotthonban élőkkel?

Nagyon fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy intézményeinkben folyamatosan elérhetők legyenek az intim higiénés eszközök. Nem ritka, sajnos, hogy arról számolnak be az ügyfeleink, hogy ezeken a napokon összegöngyölt zoknival, zsebkendőgombóccal helyettesítik a tampont, pusztán azért, hogy ki tudjanak menni a házból. És még nehezebb a helyzet, ha munkát is vállalnak. Belátható, hogy a papír zsebkendő, zokni és hasonlók alkalmazásának súlyos egészségügyi kockázatai és következményei lehetnek. Így aztán intézményeinkben gondoskodunk arról, hogy mindig rendelkezésre álljanak az intim higiénés termékek.

Tehát jelen akció keretében csak az iskolákhoz juttatja el a gondozó központ a felajánlásokat?

Első körben igen, de ha a családsegítő, illetve a gyermekjóléti központ körében vannak olyan ügyfelek, akiknek ez segítséget jelentene, ők is részesülnek belőle.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email