22_03_29_erdmost_nincskep

Fiatalon ütésállóbb az ember

22_03_29_erdmost_nincskep

Fiatalon ütésállóbb az ember

Ismerik az önkormányzat lehetőségeit, nem várnak csodákat, de azt igen, hogy számítson a véleményük. Három fiatal érdi vállalkozóval beszélgettünk környezetről, válságról és a fennmaradás lehetőségeiről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A város kiemelkedő vállalkozói

Decemberben első alkalommal köszöntötte az Érd és Környéke Ipartestület a város kiemelkedő vállalkozóit, aminek keretében a legfiatalabb cégvezetőknek járó címet Vályi Zsolt, Ribényi Máté és Bóta Dávid nyerte el.

Ribényi Máté és Bóta Dávid egyidősek, 1990-ben születtek, régóta barátok és több közös vállalkozásba belevágtak az elmúlt évek során. Egyebek mellett közösen tulajdonolják a kertépítéssel, -gondozással és kertészettel foglalkozó Art N Garden Kft.-t, amelyet szakmailag Máté irányít. 2014-ben alapították meg a céget, és 2016-ban nyitott meg a kertészet – nem kis befektetéssel és jelentős családi segítséggel. Az első pár év a túlélésről szólt, mostanra azonban kifizetődővé vált az üzemeltetése. A legnagyobb gondot a szakképzett, megbízható munkaerő hiánya okozza. A járványhelyzet óta több a jelentkező, sokan jönnének a vendéglátóiparból, ennek ellenére még mindig jelentős a fluktuáció.

A COVID első hulláma kifejezetten pezsdítően hatott a forgalomra. Még az is nekiállt ültetni, kertet csinosítani, akit korábban ez egyáltalán nem érdekelt. Ráadásul végig szép, napos idő jellemezte a tavaszt. A kimagasló üzleti eredményt ősszel azután hullámvölgy követte. A bevétel az előző évi alá esett. A járvány nyomában érkező gazdasági visszaesés óvatosságra, a kiadások visszafogására intette az embereket.

Ugyanez a takarékoskodás nem érintette a vállalkozás másik két üzletágát, a kertépítést és -gondozást. Akinek erre is futja, az jellemzően nem a napi betevőért dolgozik. 

Ribényi Máté szerint a sikeres vállalkozói léthez nagy kitartásra és tűrőképességre van szükség, mert sok a buktató, és amikor az ember kicsit megnyugodna, hogy túl van a nehezén, az élet akkor is tartogat számára váratlan fordulatokat. Ő ennek ellenére is élvezi, hogy a maga ura lehet, alkothat és minőséget nyújthat a vevőinek, megrendelőinek. Úgy véli, megéri fiatalon belefogni a vállalkozásba, mert minél inkább telik az idő, annál nehezebben mozdul ki az ember a komfortzónájából.

Mindössze tizennyolc évesen vette át az akkor dízel aggregátorok javításával, karbantartásával foglalkozó céget nagyapjától Vályi Zsolt, a VillGép 2000 Bt. ügyvezetője és tulajdonosa. Úgy véli, egy vállalkozást irányítani minden életkorban nagy felelősség és teher. Aki pedig nem így érzi, az nem kezeli megfelelően a dolgokat. Az akkori két-három fős létszám mostanra tizenháromra emelkedett, a profil beszerzéssel és huszonnégy órás távfelügyelettel bővült. Az új áramfejlesztőket olasz, francia, török gyártók kizárólagos hazai forgalmazójaként építik be. Jelenleg az érdi szakrendelő biztonsági áramellátását korszerűsítik.

A COVID-járvány nem érinti hátrányosan az üzletmenetet. Bár a fesztiválok, rendezvények miatt kevesebb áramfejlesztőt adhattak bérbe, számos hazai kórházban szereltek be új, megbízható gépeket a régi, elavult berendezések helyett. A biztonságos energiaellátást célzó kiemelt állami projektben való részvételt huszonegy év megbízható működéssel szolgálták meg. Nagyon megbecsülik partnereiket.

Vályi Zsolt szerint vállalkozása számára nagyon kedvező helyszín Érd, ahonnan az ország minden része könnyen megközelíthető. Ugyanakkor fontosnak tartaná, ha a városban létrejöjjön egy ipari park, ahol jó áron vásárolhatna megfelelő telephelyet. A régit ugyanis eladta, mert kinőtték. Jelenleg bérel, de saját tulajdonút szeretne. Olyan frekventált ipari területre lenne szüksége, amely csatornázott, megfelelő energiaellátással rendelkezik, és pótkocsis teherjárművek számára is megközelíthető.

Vályi Zsolt az ipartestület ifjúsági szakosztályának alelnöke, és csatlakozásra biztatja a fiatal vállalkozókat, mivel szerinte sokat tanulhatnak a többiektől, barátokra és üzlettársakra lelhetnek, a tapasztalatok megosztása pedig mindenki számára előnyös lehet. 

Érden közel nyolcvanezren élnek, a szolgáltatások szempontjából mégsem egészen olyan, mint egy klasszikus nagyváros, hiszen az agglomeráció része, ahová nagyon sokan még mindig csak pihenni járnak haza. Ugyanakkor az emberek jellemzően igényesek, akiknek könnyebb igényes munkákat eladni, és rendelkezésre áll a pénzügyi-adminisztratív infrastruktúra is: bankok, kormányablak, földhivatal – vélekedik a generálkivitelezéssel és épületfelújítással foglalkozó Innov8 Group Kft. tulajdonosa, Bóta Dávid.

Már tizenkilenc évesen vállalkozott, más kérdés, hogy az építőipari céget hamar elsodorta a pénzügyi-gazdasági válság. Sokáig főállásban is dolgozott, de egy idő után belátta: ha azt akarja, hogy talpon maradjon a vállalkozása, azzal kell foglalkoznia. Míg a világ szerencsésebb felén a vállalkozó szót a GDP-termeléssel és adózással azonosítják, nálunk még mindig sokan asszociálnak egészen más dolgokra. Számára felbecsülhetetlen érték, hogy maga oszthatja be az idejét és energiáját, de ezt csak azoknak ajánlja, akik ilyen helyzetben is meghallják hajnalban az ébresztőórát. 

Tavaly 80 százalékkal esett vissza a bevétele az előző évhez képest. Mindenki elhalasztotta az építkezést és kivárt. Amikor viszont újból megindultak volna, a kormány bejelentette az áfacsökkentést, aminek hatására érhető módon az idei évre halasztották az építkezést.  

A bevételkiesést egy kisebb befektetést igénylő új vállalkozás indításával kompenzálta: minőségi burkolatüzletet nyitott. Emellett két ingatlanközvetítő irodát is üzemeltet egy országos franchise hálózat keretében, szóval több mint két lábon áll. 

A hideg is kirázta az „Érd Város Legjei” díjátadón, amikor olyan példaképekkel együtt nyilatkozhatott a tévének, mint Turáni Antal optikus, aki 1972 óta működteti szolgáltatását a városban. Úgy véli, a tavaly megújult ipartestület országosan kiemelkedő vállalkozókat, szakembereket tömörít, akiktől rengeteget lehet tanulni. A szervezetben maga is aktív szerepet vállalt az ifjúsági tagozat vezetőjeként, több egyeztetésen részt vett az előző és a jelenlegi városvezetéssel. Azt mondja, ismeri a város lehetőségeit, ezért nem vár irreális dolgokat, de együttműködésre mindenképpen számít. Bízik abban, hogy a városvezetés a jövőben is odafigyel majd a véleményükre és figyelembe veszi az érdekeiket, és ebben az ipartestületnek, mint képviseleti szervnek, kulcsszerepe van.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email