22_03_29_erdmost_nincskep

Tízéves a Tábitha ház

22_03_29_erdmost_nincskep

Tízéves a Tábitha ház

Évente többszáz gyermekről derül ki, hogy gyógyíthatatlan beteg, a végső időszak előtt az idén tízéves Tábitha ház szolgálatainak köszönhetően a gyermek és családja teljeskörű ellátást kap, hogy könnyebb legyen a búcsúzás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarországon évente többszáz gyermekről derül ki, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, a kezelés pedig ront az állapotán. Az ő megsegítésükre jött létre a Tábitha ház, amely nem kórház, csupán egy olyan hely, ahol a gyermek és családja teljes ellátást kap, hogy az utolsó napok minél könnyebben teljenek.

„Az érintett családok amikor kapcsolatba kerülnek velünk, akkor már nagyon súlyos terheket viselnek, súlyos időszakon mennek keresztül” – fogalmazott az idén tízéves Tábitha ház kommunikációs menedzsere, Teslér Judit az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorának adott interjújában.

Részletezte, a házba kétféle mód szerint fogadják a gyermeket és/vagy családját. Az első a gyermekhospice, ahová azért fordulnak a gyógyíthatatlan beteg gyermekek szülei, hogy az utolsó napok minél könnyebben teljenek együtt, hiszen ilyenkor a szülők és a testvérek is óriási megpróbáltatásokon mennek keresztül minden értelemben.

„Hozzánk azért fordulnak, mert ilyenkor egy családnak több választása van. Választhatják, hogy egy kórházban búcsúznak el a gyermektől, de ez egy sokkal hidegebb környezet, a látogatási lehetőségek is mások, főleg a jelenlegi időszakban. A másik lehetőségük, hogy otthonukban búcsúznak el egymástól. Maga az otthoni környezet biztonságot ad a családoknak, másrészt bizonytalanságot és félelmet is, ami teljesen természetes, hiszen ezzel a helyzettel nem szeretne senki szembenézni. Ebben az esetben fordulnak hozzánk, mert mi biztosítunk számukra egy olyan intim környezetet, egy elszigetelt apartmant, ahová az egész család be tud költözni és a teljes egészségügyi stábunk azon dolgozik, hogy ezt a búcsút megkönnyítsük számukra” – ismertette Teslér Judit.

A Tábitha házban orvosok, szakápolók, pszichológusok segítik nem csak a beteg gyermek utolsó napjait, hanem a szülők, hozzátartozók számára a gyász feldolgozásának folyamatát is.

„A cél az, hogy a gyermek is tudja mi fog történni és erről őszintén tudjanak beszélni, hiszen a búcsúzás akkor tud olyan meghitt lenni, ami könnyíti a gyász feldolgozásának folyamatát” – mondta a kommunikációs menedzser, hozzátéve, hogy a Tábitha ház ugyanakkor nem egy szomorú hely, hiszen a házat nevetés, mosoly és szeretet lengi be a mindennapokban.

„Nem a félelemmel, nem a fájdalommal néznek itt szembe, hanem azzal, hogy segíteni tudtunk és könnyebbé tudtuk tenni az itteni napjaikat és az ezt követő időszakot” – hangsúlyozta.

Teslér Judit beszélt arról is, hogy a Tábitha házat más módon is igénybe vehetik, hiszen létezik a gyermekmentesítő szolgáltatásuk, ami sokkal inkább szülőmentesítés. Ebben az esetben ugyanis olyan – ugyancsak gyógyíthatatlan – beteg gyermekeket segítenek, akik betegségükkel még évekig együtt tudnak élni. A hétköznapokban viszont róluk a szülőnek kell gondoskodnia.

Ezt úgy segítik a Tábitha házban, hogy évente 28 napra van lehetőség a gyermek ellátását kérni, mert – mint Teslér Judit fogalmazott – a szülőknek is szükségük van szabadságra.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email