22_03_29_erdmost_nincskep

A rejtélyes sólyom Hortobágyon

22_03_29_erdmost_nincskep

A rejtélyes sólyom Hortobágyon

Sok talány övezi azt a sólymot, ami januárban került be a madárkórházba. Lehet egy kóbor vad madár, ami így igaz kuriózum a hazai madártanban. Lehet egy legálisan tartott, de még nem felszerszámozott solymászmadár, ami valamilyen módon elszökött gazdájától.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta, a madár mérete, habitusa alapján még az sincs kizárva, hogy egy hibrid madárral van dolguk, de akkor legalább azonosító gyűrűnek lennie kellene a lábán.

„Mivel ez a madár nem igazán gyakori még a solymászok körében sem, így már biztosan tudnánk róla, ha valakitől elszökött volna. Illegálisan elég nehéz hozzájutni és becsempészni az országba, ráadásul ennek semmi értelme, mert a kevés vadászmadár és a solymászok jogkövető magatartása miatt úgyis hamar lelepleződne a madár és a tartója is. Egyelőre a legvalószínűbb mégis az, hogy a Földközi-tenger partjáról, mint legközelebbi téli előfordulási helyéről idetévedt madárral lehet dolgunk.”

A Feldegg-sólyom Afrika szinte egész területén elterjedt a sivatagokat kivéve, de dél-Európában is megfigyelhető, főleg a téli hónapokban. Olaszország nagy részén is állandó madár. Hazánkban rendkívül ritka kóborló. Fészket, mint sólyom természetesen nem rak, sziklákon szeret költeni. Szicíliában február közepétől, másutt általában márciustól fészkel. 3-4 tojását 2-3 naponta rakja le, és a tojó költi ki, a hím a revírt védi és a tojót, majd a fiókákat ellátja élelemmel. A fiókák növekedésével a tojó is segít a hímnek a táplálékszerzésben. A fiókák 35-42 nap után hagyják el a fészket, de még 4-6 hétig a szülők gondoskodását élvezik.

„Reméljük, hamarosan fény derül a sólyom kilétére, hiszen jól repül és várhatóan szabadon engedhető lesz. Addigra pedig mindenképp ki kell deríteni a múltját, hiszen nem mindegy, hogy egy vad madárról van szó, amelyik képes a szabad életre, vagy egy szelíd, félszelíd madárról, ami a szabad életre nincs felkészülve és a gazdája visszavárja.”

Hallgassa meg a Bundáskenyér interjúját Dr. Déri Jánossal, a Hortobágyi Madárkórház igazgatójával!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email