22_03_29_erdmost_nincskep

Együtt a bántalmazás ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Együtt a bántalmazás ellen

Nagy port kavart az elmúlt napokban az a Facebook poszt, melyben egy érdi édesanya az iskolai bántalmazásra hívta fel a figyelmet. Az eset kapcsán az Érd Tv munkatársai az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóját, Szatmáriné Berczi Dolóreszt kérdezték a bántalmazásról általánosságban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ÉrdMost is beszámolt arról, hogy egy érdi nő közösségi oldalán nyilvános bejegyzésben hívta fel a figyelmet az iskolákban tapasztalható bullyingra, azaz a bántalmazásra, csúfolásra.  Szatmáriné Berczi Dolóresz elsőként arról számolt be, hogy a bántalmazásnak több típusa ismert.

Bántalmazhat

  • gyermek gyermeket,
  • gyermek pedagógust,
  • pedagógus gyermeket.

Gyermek és gyermek között meg tud valósulni az internetes bántalmazás is, amikor egymásra megjegyzéseket tesznek egy csoporton belül, de akár egy rosszul sikerült, és az internetre feltöltött fénykép is gúnyolódás tárgyává tehet egy gyermeket. „Az ilyen esetek még nem nevezhetők bűncselekménynek, ellenben ezt követően akár már megvalósulhat bűncselekmény is.” A bántalmazást egy ideig tűri az áldozat, de ha végül verekedéssé fajul, akkor már meg is valósult a könnyű vagy súlyos testi sértés, ekkor már a rendőrségnek is be kell avatkoznia. A zaklatást, mint bűncselekményt 2009-ben építették be a Büntető Törvénykönyvbe, azzal a céllal, hogy ne alakuljon ki súlyos bűncselekmény.

A bántalmazás kapcsán fontos a megelőzés, és hogy bizalmas jó viszonyt alakítsunk ki gyermekünkkel. „Érjük el minden napjáról beszámoljon, hogy megnyíljon gyermekünk és az a szülő, aki tudatosan éli meg a szülői szerepet, az könnyen észreveszi, ha valami változás történt.”

Szatmáriné Berczi Dolóresz kiemelte, hogy mindig vannak kapcsolatainkban összetűzések, viták, ez még nem bántalmazás. Bántalmazásról akkor beszélünk, ha az rendszeres, és ha mindig ugyanazt a gyermeket éri atrocitás. Mint mondta, a kisebb konfliktusok kezelése a szülők és a pedagógusok feladata.

„Segítségkérés nem mindig úgy valósul meg, ahogy szeretnénk, a gyermekek esetében sokszor a szülő kerül legtávolabb az esettől, mert a kortársaknak való megfelelési kényszer a jellemző. Ha egy gyermek bántalmazás áldozata, azt külső szemlélőként úgy tudjuk megállapítani, hogy a gyermek elmagányosodik, bezárkózik.” Ezért is fontos, hogy ha lehet, mindent társaságban, barátokkal csináljunk. Azok a gyermekek, akiknek vannak barátai, akikkel el tud járni sportolni, szórakozni, a bántalmazást másképp fogják megélni. Fontos a korosztályon belüli társak és a szülők támogatás is.

A százados végül arra is felhívta a figyelmet, hogy február 11-én tartják a 112-es segélyhívó világnapját, mely a segélyhívó szám népszerűsítése szolgál, hogy minden európai tagállam állampolgára tudja, hogy a 112 bármikor tárcsázható. „Ugyanakkor arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy ne éljünk vissza ezzel a telefonszámmal. Ha azonnali beavatkozásra van szükség, akkor hívható, például ha látunk egy közlekedési balesetet, vagy egy égő házat, vagy egy folyamatban lévő bűncselekményt.”

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email