22_03_29_erdmost_nincskep

Iskolai terror Érden?

22_03_29_erdmost_nincskep

Iskolai terror Érden?

Közösségi oldalán nyilvános bejegyzésben hívta fel a figyelmet egy érdi nő az iskolákban tapasztalható bullyingra, azaz a bántalmazásra, csúfolásra. Történetének szereplője combján és karján láthatóak sérülések.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közösségi oldalán a bejegyzés mellé fotókat is csatolt, melyeken a hét éves kisfiú combján és karján található sérülések láthatóak. Szerinte manapság egyre többször hallani a szülők körében, hogy gyermekük valami miatt nem szeret iskolába járni, mert bullying, azaz bántalmazás áldozata lesz.

„Sajnos sokszor ezek az esetek addig fajulnak, hogy a szülőknek otthon a bántalmazott gyermek el sem meri mondani, hogy vele az iskolában mi történik”

– fogalmaz, megjegyezve, a gyerekek olykor összevesznek, majd kibékülnek, de esetükben – írása szerint – sem az osztály, sem az iskolában dolgozó társak, szemtanúk, tanárok nem tesznek ellene semmit.

A hét éves Bence enyhe problémával küzd, ugyanis ADHD-s, azaz hiperaktivitással küzd, s bár ugyanolyan okos, mint társai, figyelme többször elkalandozik, ezt pedig jelezték az iskola felé is. Azt írja, mára ott tartanak, hogy reggelenként sírva indulnak az iskolába, mert a gyermek állítása szerint fél egyik iskolatársától.

„Sokszor elmondta otthon is, hogy az a kisfiú bántja őt, nem is akárhogyan, már kétszer kellett orvoshoz vinni, az első alkalommal agyrázkódást kapott, a második alkalommal olyan súlyosan szétkarmolták és bántották, hogy a sebek maradandó nyomot is hagyhatnak.”

Megjegyzi, az iskola válasza mindig az volt, hogy Bence rossz, megérdemli vagy a történet nem igaz. A gyermek elmondása szerint már azért is csúnyán beszélnek vele, ha köszön.

„Az osztályfőnöke szerint nem működnek együtt Bence gondviselői, holott a kisfiú minden nap 11 óra után már otthon van, mert a tanárnő szerint ön és közveszélyes. Így sajnos Bence lemarad egy csomó fontos óráról és foglalkozásról”

– írja, kitérve arra is, bár kérelmezték, hogy Bence délutánig maradjon az iskolában, ezt mindig kijátsszák és 11 órakor már nincs az iskolában.

Bár Bence többször szólt a tanároknak, ők nem tettek semmit agy ügy érdekében, az iskola igazgatója szerint pedig Bencével van a baj – állítja a bejegyzést közzétevő nő, aki megjegyezte azt is, az események már fél éve, tehát az iskola megkezdése óta tartanak.

„Sajnos az ilyen eseteket komolyan kell venni, rengeteg ilyen eset van iskolán belül, ahol nem csak etnikai hovatartozás miatt, hanem bármilyen másik okból elkezdenek bántani egy gyermeket! Nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert lehet, hogy az Ön családjában is van legalább egy gyermek, akit kiszúrtak a gyerekek vagy épp az iskola dolgozói és fél otthon elmondani, ezáltal elviseli a napi szenvedést és bántalmazást”

– emeli ki, végül sorait azzal zárja, hogy a gyermekek megvédése mellett szerinte az iskolák és óvodák dolgozóit rendszeres orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak kellete alávetni.

Az ÉrdMost.hu információi szerint zajlik az egyeztetés a szülők és az érintett intézmény között. A helyi szakszolgálatok fontosnak tartják a párbeszédet a szülők és a pedagógusok között és tisztában vannak a jelenlegi helyzettel is, azonban azt mondták, hogy a jelenlegi Facebook poszt sok túlzást tartalmaz. Kértük, hogy álljon kameránk és mikrofonunk elé az iskola és az édesanya is, mindketten későbbre ígértek választ. 

Az iskolai zaklatás napjaink egyik legégetőbb problémája, ami a gyerekeket érinti. A jeleket sok esetben nehéz észrevenni, viszont, ha nem kezeljük a problémát, annak akár végzetes kimenetele is lehet. Erre hívják fel a figyelmet a következő alkotások is, amik segítenek bepillantást nyújtani a bullying sötét és fájdalmas világába. (Az NLC.hu összeállítása!)

Az osztály

Joosepre egy igazi vesztesként tekintenek az osztályban, épp ezért kegyetlen tréfák célpontja is. A helyzetét nehezíti, hogy katona apja úgy véli, fiának meg kellene védenie magát. Kaspar új gyerek az osztályban, és amikor tanúja lesz annak, hogyan alázzák meg Joosepet, úgy dönt, megvédi osztálytársát. Ezzel viszont ő is céltáblává válik. A fiúk egy nagyon súlyos eset után, amit el kellet szenvedniük, úgy döntenek, kölcsönveszik Joosep apjának fegyvereit, hogy bosszút álljanak. Az elemi erejű filmnek az időről időre előforduló iskolai lövöldözések adnak mindig szomorú aktualitást, és így hívja fel a figyelmet arra, hová fajulhat az iskolai zaklatás.

Ben X

A történet főszereplője Ben, aki egy rendkívül különleges fiú, sok mindenben kilóg társai közül. Ezt a másságot azonban nem tolerálja a közössége, sőt, folyamatosan komoly zaklatásoknak van kitéve az iskolájában. Élete maga a pokol, ami miatt egyetlen kiútnak azt látja, ha végez azokkal, akik bántják. Tervét azonban felülírja, hogy az interneten megismerkedik Scarlite-tel. Az eredeti elképzelései ugyan felborulnak, de még így is egy igazán sokkoló megoldást választ a problémájára. A megrázó alkotás egy pillanatig sem hagy nyugodni, és nagyon képletesen mutatja be, mire képes a bullying. A film igazi csattanóval zárul

Spijt!

Spijt! erőssége többek közt abban rejlik, hogy ítélkezéstől mentesen mesél az iskolai zaklatás jelenségéről, illetve arról, milyen felelőssége van a zaklatásban ugyan nem résztvevő, de azt végigkövető egyéneknek is. A filmben David osztálytársát Jochemet a súlya miatt érik nagyon komoly atrocitások az iskolában. A fiú úgy érzi, nem nézheti tétlenül, ahogy a többiek megkeserítik a társa életét, és igyekszik fellépni a zaklatók ellen – sajnos azonban túl későn avatkozik be. Kötelező alkotás a témában!

Tizenhárom okom volt

Hatalmas vihart kavart és sokakat felháborított nem is olyan rég a Tizenhárom okom volt című amerikai sorozat, ami Jay Asher azonos nevű regénye alapján készült. A történet főszereplője Hannah Baker, aki öngyilkosságot követett el, az általa készített kazettákon pedig 13 olyan embert nevezett meg, akik komoly szerepet játszottak a döntésében. Ma alapműnek számít a könyv és a belőle készült sorozat is, ami sokkoló módon tárja fel az iskolai zaklatás hátterét.

A Girl Like Her

Jessica Burns egy 16 éves középiskolai tanuló, akinek az életét volt legjobb barátnője, a közösségben népszerű Avery Keller keseríti meg. Az egyre erőteljesebb és válogatottabb zaklatások miatt Jessica öngyilkosságot kísérel meg – a film az ezt követő eseményeket mutatja meg, fókuszban az öngyilkossági kísérlet környezetre gyakorolt hatásaival. A mozi ereje többek közt abban van, hogy rávilágít: a zaklatók sok esetben maguk is zaklatottak voltak.

Bajos csajok

Cady Heron 15 éves koráig zoológus szülei mellett egy afrikai vidéken nőtt fel, és csak hírből ismerte az iskolát. Miután azonban a család visszatér Chicagóba, hamar meg kell tapasztalnia, hogy a civilizáció hiánya sokkal inkább jelen van az amerikai oktatási intézményekben, mint a prérin. Pszichológiai hadviselésnek, intrikák sorának esik áldozatul, amiknek kiindulópontja Regina George, a legnépszerűbb lány az iskolában. A film a vígjáték műfaján keresztül könnyedén közelít a témához, ami elsőre talán furcsának tűnhet, viszont szórakoztató jellege miatt több emberhez eljutott, ami nagy előny.

Elefánt

Az igaz történetet feldolgozó Elefánt egy teljesen átlagos iskolai napot dolgoz fel, ami váratlanul véres tragédiába torkollik. 1999-ben az amerikai Columbine Gimnáziumban két diák lelőtte 12 társukat és egy tanárt, a tragédia során huszonhárom ember sebesült még meg. Tettüket előre tervezték el, azt követően pedig öngyilkosok lettek. Az elképesztően sokkoló film nem közvetlenül a bullyingről szól, hanem arra utal, milyen tragikus következményei lehetnek annak.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email