ovoda

Szülői Hang: Vonják vissza a beiskolázási törvényt!

Miklós Györggyel, a Szülői Hang koordinátorával beszélgettek az ÉrdFm 101,3 munkatársai arról, hogy miért söpri ki a kormány az óvodákból az iskolaéretlen gyerekeket? 2021-től ugyanis már csak január első két hetében kérvényezhetik a szülők, hogy gyermekük további egy évet óvodás maradhasson.

Több mint ezer érintett szülőt kérdezett meg a Szülői Hang civil közösség a hatévesek kötelező beiskolázásáról. Az iskolaérettségi törvény már tavaly is hatályos volt, de akkor még fordulhattak a szülők közvetlenül a helyi pedagógiai szakszolgálathoz is. A törvény megváltoztatta a korábbi gyakorlatot, amikor az óvoda és a szülő – vagyis a gyereket személyesen ismerő felek – döntöttek arról, alkalmas-e az iskola megkezdésére. 2021-től már csak az Oktatási Hivatal honlapján, január első két hetében kérvényezhetik, hogy gyermekük további egy évig óvodás maradhasson. Ekkor a hivatal – anélkül, hogy a gyereket az ügyintéző egyáltalán látta volna – dönthet arról, elfogadja-e a halasztási kérelmet, vagy a pedagógiai szakszolgálatot bízza meg a vizsgálattal.

A Szülői Hang kérdőíves felmérésének tapasztalatai szerint egyébként a szakszolgálati eljárások 90 százaléka „sikeres”, vagyis jóváhagyják, hogy a gyermek óvodás maradjon. Ugyanakkor a vizsgálat megterhelő, olykor megalázó, hiszen a szülőnek folyamatosan azt kell bizonygatnia, hogy gyermeke elmaradt a fejlődésben. De miért érdeke az államnak, hogy minél több gyereket söpörjön ki az óvodából? Miklós György, a Szülői Hang koordinátora szerint egyszerűen arról van szó, hogy drámaian kevés az óvodapedagógus, vagyis a lehető legtöbb gyerektől kell megszabadulni, hogy valahogy működhessenek az intézmények. A túlterhelt óvodák tehát az iskolákba tolják át a még iskolaéretlen gyerekeket is, a kormány pedig az óvodapedagógus-képzés fejlesztése, illetve béremelés helyett a törvény módosításával próbálja tehermentesíteni őket.

A beszélgetést is Miklós Györggyel itt hallgathatják meg:


 

További cikkeink

Érd fosszilis kibocsátása két fontos részből tevődik össze: a fűtésből eredő kibocsátásból, ami százötvenezer tonna évente, és a közlekedésből, ami harmincezer tonna.

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email