22_03_29_erdmost_nincskep

Nyolcvan ország gyógyszerpiacán ismernek minket érdi cégként

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyolcvan ország gyógyszerpiacán ismernek minket érdi cégként

A nukleáris medicina területén tevékenykedő Medi-Radiopharma Kft. húsz éves története igazi sikersztori. A családi vállalkozást a cég elnökeként ma is aktív gyógyszerész édesapa, Jánoki Győző Aladár alapította, ma pedig ipari biotechnológus fia, Jánoki Gergely irányítja ügyvezetőként.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szamos utcai telephelyen jártunk, amely inkább tűnik szolid magánklinikának, mint gyógyszergyárnak. Hamarosan új telephelyet nyit a nukleáris gyógyítást szolgáló kisvállalkozás Érden. Itt az alkalom, hogy a helyiek is jobban megismerjék a céget.

Jánoki Gergely két lezárt, felcímkézett üvegfiolát helyez az asztalra a beszélgetésünk elején. Az egyik üvegben található anyag a mell- és bőrrákáttétekről, a másikban levő a szívizom perfúziójáról, azaz átjárhatóságáról képes információhoz juttatni az orvosokat. A radiofarmakonok vagy radiogyógyszerek a gyógyszerkincs speciális részét képezik. Aki ért hozzájuk, nagyon sokféle tudományterületen rendelkezik elfogadható szintű ismeretekkel. „Édesapám birtokolja ezt a felkészültséget, én pedig igyekszem felzárkózni hozzá és a kollégáimat is támogatni ebben” – mondja az ügyvezető. 

A nukleáris – vagyis molekuláris – gyógyászatban használt speciális anyagok „lámpák vagy bombák”, azaz funkciójuktól függően jelzik vagy el is pusztítják a molekuláris szintű kóros elváltozást. Az érdi Medi-Radiopharmában „lámpákat és bombákat” is fejlesztenek, emellett különféle szolgáltatásokat – elsősorban a termékekhez kapcsoló vizsgálatokat, illetve adminisztrációt – biztosítanak az egészségügy területén működő megrendelőknek, kórházaknak, klinikáknak, disztribútoroknak és államoknak. A cég fő profilja azonban a diagnosztikai radiofarmakonok fejlesztése, gyártása, kereskedelme. 

A nukleáris medicina nagyon kevés mennyiségű radioaktív anyagot használ, hogy diagnosztizálja és kezelje a betegségeket. A radiogyógyszereket speciális kamerákkal mutatják ki, amiket számítógépekkel irányítanak, hogy pontos képet alkossanak a test leképezendő részéről. A kezelés alatt a radiogyógyszerek pontosan ahhoz a szervhez, illetve szervterületre kerülnek, amely kezelésre szorul. A sugárzás mértéke az átlagos nukleáris ábrázolásnál egy röntgenhez hasonlítható.

A nukleáris medicinával való ábrázolás egyedi, mert ellátja az orvosokat információval a struktúráról és a funkcióról is. Olyan módszer, amely műtétet vagy drágább vizsgálatokat vált ki a diagnosztikában. Az ábrázolás folyamata gyakran a betegség nagyon korai szakaszában felfedi a rendellenességeket – sokkal azelőtt, hogy vizsgálatokkal megmondanák. A nukleáris terápia pedig, ellentétben például a kemoterápiával, célzottan képes elpusztítani a rákos sejteket. 

„A nukleáris gyógyítás a szelektivitásra épít. Olyan tulajdonságait célozza meg a tumoros sejtnek, amelyek megkülönböztetik az egészségestől.”

Bár a Medi-Radiopharma elnevezés a sugárzásra utal, a cég által előállított radiofarmakonok valójában csak a felhasználás során válnak radioaktívvá, amikor belekerülnek az erre szolgáló izotópoldatba. A Medi-Radiopharmánál csak a minőség-ellenőrzés folyamán használnak izotópokat, ezt a tevékenységüket azonban a budaörsi ipari parkban található telephelyükön végzik. 
Bár a cég a generikus fejlesztők sorába tartozik, vagyis a nagy (originátor) gyógyszergyártók által előállított, klinikai vizsgálatokon és hatósági engedélyeken átesett termékeket gyártja, illetve fejleszti tovább, bizonyos szerek tekintetében világelsőnek számít. 
„Ezen a szakterületen és piacon nagyon hangsúlyos az ipari know how. Tízszer annyiból és tized annyiból is le lehet gyár-tani egy vakcinát, de nem mindegy, mennyire robusztus” – hangsúlyozza a szakember. És ha már itt tartunk, van-e véleménye a közvéleményt aktuálisan erősen foglalkoztató oltásról? Nyilván igen, de csak magán. Jánoki az alapdiplomája megszerzése után sokféle végzettséget szerzett a radiogyógyszerészet és a farmakológiai minőségbiztosítás terén, de nem virológus. 
„Bármelyik vakcinánál nagyobb kockázatnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, ha valaki felhorzsolt térddel elesik a betonúton. Ismerem a magyar gyógyszerészeti hatóság munkáját, amit engedélyez, abban megbízom. Persze, az ember olvasson el mindent! Mert a gyógyszerválasztás a bizalomról szól.”

A cégcsoport az érdi és budaörsi mellett egy harmadik, vidéki telephelyen működik, és összesen hetvenkét alkalmazottat foglalkoztat. Hogy kisvállalatként több mint húsz éve tartja magát a hatalmas pénzeket és erőket mozgató gyógyszerpiacon, az főként a szakmának köszönhető. „Nagyon sok mindenhez kell érteni. A multik másféle befektetett energia-profitmodellel dolgoznak.”

Speciális a piac és kedvező a helyzetük: a vagy sikerül vagy nem esélynél magabiztosabban állnak a kihívások elé. A cégérük mindig a termék minősége volt, a portfóliójuk széles, a nukleáris medicina 90 százalékát lefedi, a méretükből fakadóan azonban rugalmasabbak a nagyoknál reakcióidő, adaptáció, árképzés tekintetében. 
Bár nekik is akadnak riválisaik, ezen a piacon mindenki ismer mindenkit. „A versengésnél hangsúlyosabb, hogy együtt hozunk létre értékeket.”

Kívül a dobozon

A vállalkozás legnagyobb értéke kétségkívül a tudásbázis és a szellemi kapacitás. Az ügyvezető szerint nagyon fontos, hogy a munkatársai ne csak a lehető legjobb feltételeket, hanem a feltétlen bizalmát is élvezzék. A honlapjukon ezt a „thinking out of box” (dobozon kívüli gondolkodás) filozófiájaként fo-galmazzák meg. „Lehet, hogy neked az a dolgod, hogy ezt innen odatedd, de ha másként gondolod, és például máshová tennéd, akkor szólj, mert nem szentírás semmi! Mi mindig újítani akarunk. Sok multinacionális versenytársunk világszerte kénytelen röghöz kötötten gondolkodni, és csak arra figyelni, mit mond a felügyelő bizottság év végén, és felfele vagy lefele mozdult-e a részvény. Mi nem így mérlegelünk.”

A hivatalos cégadatbázis szerint a tavalyi évben 2, 409 milliárd forint volt a nettó árbevételük, és minden piaci mutatójuk meredeken felfelé ível. Bár a világ nyolcvan országában vannak jelen Európától Afrikán és Ausztrálián keresztül Ázsiáig, szeretnének eljutni az Egyesült Államokba és Japánba is, ennek érdekében újabb telephely megnyitását tervezik Érden. 
„Világszerte világszínvonalú készítményekkel szolgáljuk a gyógyítást, és azt szeretnénk, hogy ahol szükség van a termékeinkre, ott rendelkezésre is álljanak. Ne fordulhasson elő, hogy egy klinikai kérdésre azért nincs válasz, mert nem elérhető a termék!”
Az ügyvezető hangsúlyozza, beruházási terveiket messzemenően támogatta az előző városvezetés, és minden segítséget megkapnak a jelenlegitől is. 

Miért jó nekünk?

Érthető, hiszen a jelenlegi és a tervezett üzem is tiszta technológiára épül, amely nem jár károsanyag-kibocsátással. A külső, szilárd vegyszer, amit a termékeikhez használnak fel, nem haladja meg az évi harminc kilogrammot, a vizet és levegőt tisztítják, a zajterhelésük pedig egy irodaházénak felel meg. „Jelentős mennyiségű adót fizetünk, munkahelyeket biztosítunk, éjjel-nappali őrzés-védelmet működtetünk a telephelyeink körül, szóval szerintem jó szomszédok vagyunk. Azt persze nem lehet forintban kifejezni, hogy nyolcvan ország gyógyszerpiacán ismernek minket érdi cégként, de úgy vélem, vannak, akik ennek is örülnek.”
Az új diagnosztikai, kutató, előállító és kereskedelmi központ költözéséről megkérdeztük Simó Károly képviselőt (korábbi alpolgármestert) és természetesen Csőzik Lászlót, Érd polgármesterét is.

Simó Károly elmondta: „A város számára nagyon fontos az erős helyi gazdaság, amely stabil cégeket, lehetőleg magas hozzáadott értéket és jól fizető munkahelyeket jelent. Ezért dolgoztunk azon a korábbi ciklusban, hogy megteremtsük a feltételeit az egészségipari beruházásoknak is. A Gulyás Tanya melletti Technológiai és Innovációs Központ beruházást elindítottuk, amelyben helyet kaphatott volna az az innovatív helyi cég is, amely már több évtizede sikeresen működik Érden. Úgy értesültem, hogy a városvezetéssel más helyszínről tárgyalnak. Támogatjuk, hogy az önkormányzat tegyen meg mindent, hogy egy ilyen fejlődő, családi cég Érden maradjon. Annál is inkább, mert a magyar kormány is külön támogatási programot indított egészségipari beruházások támogatására. Ezáltal Érd is részese lehet ennek a kormányzati programnak.”

Csőzik László hangsúlyozta: „A város közössége és polgármestere számára a legnagyobb öröm az, ha helyi cégek növelik a kapacitásukat, eszközölnek beruházásokat a városban. Most ez történik; Érd egyik legnagyobb adófizetője, egyben legin-novatívabb családi vállalkozása bővül. A Medi-Radiopharma, amely a Szamos utcából a Tolmács utcába, a régi MÉH-telep helyére költözik, nagyon korszerű, gyógyszeripari termékeket gyártó, de egyáltalán nem környezetszennyező üzem. Működése a Szamos utcában sem okozott gondot, és az új helyén sem fog, zajhatással nem jár, és panasz sem érkezett a cégre. Nagy esély van arra, hogy ez az érdi középvállalkozás nagyvállalkozássá lép elő. Az önkormányzat támogatja, koordinálja a cég költözését, és természetesen nagyon odafigyelünk a Tolmács utcában élők érdekeire is. A Medi-Radiopharma vezetése is a lakosság rendelkezésére áll, ha bármilyen aggály merülne fel a környéken élőkben”.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email