22_03_29_erdmost_nincskep

Elstartolhat az Eurovelo 6

22_03_29_erdmost_nincskep

Elstartolhat az Eurovelo 6

A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 Érd és Százhalombatta közötti szakaszára. A kerékpárutat a beruházó NIF Zrt. építi ki a Fehérkereszti úton, illetve a Battai utcában. A részletekről Csőzik László polgármester beszélt tudósítónknak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A városvezető az ÉrdMostnak elmondta: tizenöt év után valósul meg ismét kerékpáros fejlesztés Érden.

– Fontosnak tartjuk, hogy az EuroVelo 6, amely fő közlekedési kerékpáros útvonal, behozza Érdre a biciklis turizmust. Nagyon szeretnénk, ha Érd bekapcsolódhatna a nemzetközi vérkeringésbe. Ez egy olyan kerékpáros útvonal, amely a Duna mentén halad, így számíthatunk a nyugat-európai országokból ideérkezőkre is. A kerékpáros turizmust kiszolgáló infrastruktúrában tehát van fantázia, akár magánberuházásként is. Apartman, étterem, kávézó telepedhetne meg itt. Erre a város is szeretne rásegíteni: megvásároltuk a Beliczay-házat, és szeretnénk, ha ott egy kerékpáros turistaház épülne. A Modern Városok Programjában erre rendelkezésre áll 17 millió forint, amit a felújításra fordítanánk – hangsúlyozta Csőzik László.

A polgármester elmondta azt is: jövő héten kezdeményezni fogja, hogy egyeztessenek az ITM Kerékpáros Koordinációs Főosztályával.

– Korábban is részt vettünk a megbeszéléseken, hogy áttekintsük a projekt állását. Ez egy nagyon intenzív folyamat volt. Süle Zsolt a kerékpárosok képviseletében, valamint jómagam több alkalommal egyeztettünk a projektről. Az érdi szakasszal nem volt különösebb gond, a XXII. kerületben volt nagy vita azt illetően, hogy a Duna-parton, vagy a 6-os út mentén haladjon-e a kerékpárút. Emiatt a folyamat elakadt egy időre. Várhatóan az érdi-százhalombattai szakasz csak jövőre készülhet el – tette hozzá Csőzik László, hangsúlyozva: nagy öröm, hogy megépül a kerékpárút, Érd számára ez stratégiai fontosságú lépés. 

Ami a megvalósítást illeti, a Fehérkereszti út, illetve a Battai utca nagyobb szélességben kap majd aszfaltot, hogy a mezőgazdasági járművek is haladni tudjanak rajta, ugyanakkor a projekt nem a gépjárműforgalom növekedését szolgálja, hanem azt, hogy legyen egy olyan kerékpárút, ami a bicikliseké, a sportolóké, a kirándulóké.

Az Eurovelo 6 Budapest XXII.–Érd–Százhalombatta szakasza a NIF Zrt. beruházásában, döntően EU-s forrásból valósul meg. Értéke mintegy egymilliárd forint.

Az Eurovelo 6-ról, illetve az érdi kerékpáros fejlesztési tervekről ittittitt, itt és itt, valamint itt olvashat bővebben.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email