bicikliut_201009

Elstartolhat az Eurovelo 6

A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 Érd és Százhalombatta közötti szakaszára. A kerékpárutat a beruházó NIF Zrt. építi ki a Fehérkereszti úton, illetve a Battai utcában. A részletekről Csőzik László polgármester beszélt tudósítónknak.

A városvezető az ÉrdMostnak elmondta: tizenöt év után valósul meg ismét kerékpáros fejlesztés Érden.

– Fontosnak tartjuk, hogy az EuroVelo 6, amely fő közlekedési kerékpáros útvonal, behozza Érdre a biciklis turizmust. Nagyon szeretnénk, ha Érd bekapcsolódhatna a nemzetközi vérkeringésbe. Ez egy olyan kerékpáros útvonal, amely a Duna mentén halad, így számíthatunk a nyugat-európai országokból ideérkezőkre is. A kerékpáros turizmust kiszolgáló infrastruktúrában tehát van fantázia, akár magánberuházásként is. Apartman, étterem, kávézó telepedhetne meg itt. Erre a város is szeretne rásegíteni: megvásároltuk a Beliczay-házat, és szeretnénk, ha ott egy kerékpáros turistaház épülne. A Modern Városok Programjában erre rendelkezésre áll 17 millió forint, amit a felújításra fordítanánk – hangsúlyozta Csőzik László.

A polgármester elmondta azt is: jövő héten kezdeményezni fogja, hogy egyeztessenek az ITM Kerékpáros Koordinációs Főosztályával.

– Korábban is részt vettünk a megbeszéléseken, hogy áttekintsük a projekt állását. Ez egy nagyon intenzív folyamat volt. Süle Zsolt a kerékpárosok képviseletében, valamint jómagam több alkalommal egyeztettünk a projektről. Az érdi szakasszal nem volt különösebb gond, a XXII. kerületben volt nagy vita azt illetően, hogy a Duna-parton, vagy a 6-os út mentén haladjon-e a kerékpárút. Emiatt a folyamat elakadt egy időre. Várhatóan az érdi-százhalombattai szakasz csak jövőre készülhet el – tette hozzá Csőzik László, hangsúlyozva: nagy öröm, hogy megépül a kerékpárút, Érd számára ez stratégiai fontosságú lépés. 

Ami a megvalósítást illeti, a Fehérkereszti út, illetve a Battai utca nagyobb szélességben kap majd aszfaltot, hogy a mezőgazdasági járművek is haladni tudjanak rajta, ugyanakkor a projekt nem a gépjárműforgalom növekedését szolgálja, hanem azt, hogy legyen egy olyan kerékpárút, ami a bicikliseké, a sportolóké, a kirándulóké.

Az Eurovelo 6 Budapest XXII.–Érd–Százhalombatta szakasza a NIF Zrt. beruházásában, döntően EU-s forrásból valósul meg. Értéke mintegy egymilliárd forint.

Az Eurovelo 6-ról, illetve az érdi kerékpáros fejlesztési tervekről ittittitt, itt és itt, valamint itt olvashat bővebben.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email